10 snabba med Fatos Kücükyildiz - Stürmerfoul

10 snabba med Fatos Kücükyildiz

Det är onsdag och livet på Lunds Centralstation är tristare än en sjövädersrapport.
Då dyker plötsligt Fatos Kücükyildiz upp men en jättepackning.


Tjenare! Vad gör du i Lund?
– Long story, suckar Fatos med svart blick.

Allvarligt talat – vad gör du i Lund? Och ska du fortsätta i Danmark, vilken klubb det nu var…?
– I Sönderjyske? Nej, mitt kontrakt där har löpt ut. Jag var faktiskt och tränade med LUGI i veckan och det var meningen att jag skulle skriva på ett tremånaderskontrakt. Jag och Dragan (Brljevic, tränare) var överens. Men allt sket sig i sista stund.

Berätta?
– Alltså, det är komplicerat. Jag orkar inte. Jag måste boka en biljett till Stockholm.

Lägg av. Berätta?
– Ok. Kan vi gå undan?

Intervjun tar ny fart på ett intilliggande kafé, 55 minuter innan stockholmståget ska lämna Lunds perrong. 10 snabba blir till 10 långa.

. Vad har hänt?
– Det började med att Dragan ringde mig när jag var i Danmark. Dragan var väldigt tydlig med att han ville ha mig till laget. Så jag släppte allt och tog tåget till Lund. Det kändes bra på träningen och det var till och med aktuellt för mig att spela en träningsmatch på kvällen. Allt kändes kanonbra.

Men det kommer ett ”men…”?
– Klockan elva igår skulle jag ha ett möte med klubben. Patrik Bengtsson hade ringt till mig och sagt att vi skulle skriva ett kontrakt. Han kom till mötet, en stund efter avtalad tid, med ett stort leende. Han var jättetrevlig utåt, men hade inte med sig något papper. Jag var ju helt inställd på att skriva kontrakt där och då, så jag fattade direkt att något var fel.

Hur gick snacket?
– Han (Patrik) sa bara att styrelsen tagit beslutet att inte gå vidare med mitt kontrakt – och att de önskade mig all lycka framöver. Jag blev rätt knäckt, för där och då trillade polletten ner. Jag fattade direkt vad det handlade om, även om de inte sade något. Mötet varade i fyra minuter och de undrade om jag hade några frågor, men jag orkade inte…

Vad handlade det om?
– Allt som hände i Skövde. Hela den där skiten när jag blev utmålad som en mobbande homofob. Ett ton av skitsnack som har förstört hela min handbollskarriär – och väldigt mycket av mitt personliga liv. Utfrysningar, dödshot – hela skiten. Media jagade mig konstant ett tag, men var aldrig intresserade av att ta reda på vad som egentligen hänt. Sedan dess har jag blivit dömd utifrån vad andra beskyllt mig för och vad som stått i media. Och nu var det dags igen. Efter att ha pratat med Dragan förstod jag att det var så; klubben hade dragit öronen till sig. Han kunde bara be om ursäkt, men det var ju inte Dragans fel.

Tror du att dessa rykten kommer att förfölja dig länge till?
– Det kommer att förstöra för mig för all evighet. Ärligt talat tror jag att min handbollskarriär är helt körd i Sverige – och det känns så fruktansvärt orättvist. Dels för att jag inte har gjort det som jag är beskylld för, dels för att det är just en sådan känslig grej. Att mobba någon som råkar vara lesbisk, va fan är det?
– Jag är själv en minoritet som fått utstå mängder med helveten för att nå eliten. Hur många muslimska kurdiska kvinnor med en uppväxt från helvetet känner du som blivit elitspelare i handboll? Jag står för alla de värden som handbollen står för. Men så är jag också typen av människa som säger vad jag tycker i alla lägen och inte tar skit från någon – och det innebär att man får en del ovänner.
– Men uppenbarligen får jag leva med det här. Jag är bränd i Sverige och jag orkar inte ens tänka på handboll längre. Jag vill bara ta tåget till Stockholm nu och inte tänka på det mer.

Kommer du att fortsätta med handbollen på något vis, tror du?
– Ingen aning. Just nu känns det ju inte så. Jag är 26 år och får kanske tänka om och hitta ett ”vanligt” jobb? Jag har ingen aning i nuläget. För ett dygn sedan trodde jag att att saker och ting började falla på plats och såg fram emot spel i SHE. Nu sitter jag här, dissad av en klubb som inte hade stake nog säga rakt ut varför. Men jag reser mig imorgon igen.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.