Äntligen kan Loui Sand sova gott om nätterna - Stürmerfoul

Äntligen kan Loui Sand sova gott om nätterna

Sponsrat innehåll:

Loui Sand är en av Sveriges mest meriterade handbollsspelare. I dag är Loui en inspirationskälla när det gäller kampen för att vara sig själv.
– Innan corona kom så åkte jag runt och föreläste. Min föreläsning – Mitt liv äger ingen – är en bred och tung föreläsning som jag väger upp med en del humor. För det är så jag försöker leva mitt tragiska liv, man måste kunna skratta åt det hemska emellanåt. Föreläsningen handlar om hur det är att vara mörkhyad i Sverige, adopterad, transsexuell och hur det är att komma ut som ”homosexuell” och såklart min idrottskarriär och maktmissbruk. Mycket har blivit inställt, men just nu jobbar jag på en skola som elevvärd. Det är fruktansvärt härligt och det trivs jag med.

Vad har du för relation till handbollen nuförtiden?
– Idag har jag ingen relation till handbollen alls, mer än att jag kollar lite hemma på handbollsmatcher samtidigt som jag står och lagar mat. Vissa dagar klarar jag inte av att kolla handboll för jag saknar det så jävla mycket och vissa dagar så längtar jag till att få kolla på handboll. Låtsas nästan som om jag själv spelar, det är så löjligt så hälften hade varit nog, haha.
Nyligen har du iklätt sig rollen som ambassadör för KungSängen. Vad innebär det?
– Jag är så otroligt glad och stolt över att få vara ambassadör för KungSängen. Det finns så mycket olika samarbeten som man kan göra men jag är väldigt noga med att det ska kännas bra och bekvämt. Det känns äkta och detta är ingen skit, enligt mig. Jag är också så glad över att företag inte bara snackar skit utan agerar i handling. Ett sånt här stort företag väljer att ta kontakt med mig som är både mörkhyad och transsexuell. Helt ärligt, jag trodde det skulle vara helt kört för mig på många plan. De visar verkligen vilka värderingar de står för, på riktigt. Det älskar jag.

Återhämtning och sömn blir allt mer erkänt och en viktig faktor för elitidrottare. Hur hanterade du den biten under din aktiva karriär?
– Jag är fel människa att fråga. Jag har inte kunnat återhämta mig fullt någon gång som elitidrottare och sömnen för min del har varit för jävlig under många år. Det börjar nu bli långsamt bättre, vilket är helt underbart. Jag hanterade det inte på något sätt innan, jag förträngde och ”körde på”, dock glad för det på ett sätt. Vet ärligt talat inte om jag hade varit vid liv idag annars.
Hur upplever du att andra elitidrottare hanterar sin sömn?
– Jag vet inte. Men jag vet att många har otroligt mycket prestationsångest och problem generellt med den psykiska hälsan. Tragiskt många.
Vilka tips vill du ge för att få en bättre sömn?
– Att man är ärlig mot sig själv. Om du inte är det så är det omöjligt att få ordentlig sömn tror jag. Ta itu med dig själv och dina problem, livet är för kort. Lägg en engångssumma på en ordentlig säng, det är värt varenda krona.
– Livet är så jävla tufft för oss alla, om det är något vi ska få så är det ordentlig sömn. Det är vi värda.

Anna Björkegren är marknadschef på KungSängen.
– Loui är en fantastisk ambassadör för KungSängen. Han inspirerar oss genom att gå sin egen väg. Att han dessutom pratar om sängen och dess betydelse för sitt mående gör oss otroligt varma i hjärtat, säger Anna Björkegren.
KungSängen har ett för sängbranschen ärligt och okonventionellt sätt att tala om sängens betydelse för sömnen.
– Vi säljer bra och sköna sängar, men precis som ett par bra träningsskor inte kan garantera att du springer snabbare, kan vi inte garantera en lösning på just dina sömnproblem. Många har, precis som Loui, svårt att sova på grund av helt andra anledningar än sängen. Det kan vara stress, psykisk ohälsa, smärta, sjukdom och oro – stora folkhälsoproblem som sängen inte kan bota. Vad vi däremot kan lova är att kroppen får avlastning i rätt säng och det i sin tur kan göra att du känner dig piggare, även om du inte kan somna, säger Anna Björkegren

– Vi tycker att det är viktigt att våga prata om psykisk ohälsa och att vi alla i perioder mår dåligt, men sängen finns alltid där för dig ändå. Som en bästa vän, avslutar hon.

Skrivet av


Stürmerfoul
Sveriges nya handbollsmagasin!