Blogg: Därför kan Egypten ta guld - inshallah - Stürmerfoul

Blogg: Därför kan Egypten ta guld – inshallah

Kan Egypten vinna handbolls-VM? Ja. Om gud vill. Inshallah.

I början av året, precis innan pandemin slog till på allvar, reste undertecknad till Egypten för att lära sig mer om handbollskulturen där. Närmare bestämt i Kairo. Klassisk svensk handbollsmark.

Några veckor dessförinnan hade Egypten spelat två landskamper på svensk mark och höll jämna steg.

För mig blev det ett uppvaknande.

Handbollen i Egypten är enorm. Dessutom centralt organiserad och backad av staten, som bygger hallar och integrerar handbollsträning på skolorna.

Officiellt har landet passerat 100 miljoner invånare. I verkligheten är de många fler. Inom kort beräknas landet ha en miljon (!) registrerade handbollsspelare. Till och med kvinnliga sådana, även om den diskussionen är en annan och ur västerländskt perspektiv mycket nedslående.

Den svaga länken i pärlhalsbandet har varit organisationen. 

Och så är det i allra högsta grad fortfarande. Den kulturen sitter för djupt rotad för att bara bryta över en natt.

LÄS HELA REPORTAGET – GRATIS – HÄR:

Men i landslaget har man över en tid arbetat strategiskt. Och det byggs underifrån med toppkvalitet.

U19-landslaget vann VM-guld.

U21-landslaget tog VM-brons.

Hassan Kaddah är kanske världens mest lovande niometersspelare. Han kostade 1,6 miljoner kronor när han gick till det Egyptiska topplaget Zamalek. Hög som en treplansvilla och skjuter hårdare än vad som gå att förklara. Vänta ni bara.

På ledarsidan har man plockat in spanjoren (såklart) Roberto Parrondo. Efter att ha vunnit Champions League med Vardar plockades han in för att bygga vidare på den spanska modellen Egypten tagit efter. Under sig har han bland andra Hussein Zaki, landets meste landslagsspelare genom tiderna och den kroatiske målvaktstränaren Venio Losert. Den senare har haft ett digert arbete med att modernisera de många gånger fria själarna som ryms i egyptiska handbollsmålvakters kroppar, men nu har även dessa atleter slutat rädda bollar med båda händerna och börjar stå bättre positionerade.

Dessutom!

Det här laget har tränat i särklass mest tillsammans än några andra landslag de senaste åren. Flera dagar i veckan, de få Europaproffsen borträknade. Hela ligasystemet har varit anpassat för att vässa landslaget till mästerskapet på hemmaplan.

Hade det varit en vanlig omvärld hade publiktrycket dessutom varit oerhört.

Och med oerhört menar jag OERHÖRT.

Den Egyptiska läktarkulturen i handbollsvärlden är ojämförbar med Europeisk. Ståplatsen på Vardars läktare under glansdagarna eller valfri liten balkanhall i ett lokalt derby är som små förskoleklasser i Vasastan i jämförelse.

Ola Lindgren, som ju har sin klubbhistoria på Egyptisk mark i storklubben Al Ahly, berättar:

– Vi spelar inför tomma läktare hela tiden. Förbundet har bestämt det. Till en början frågade jag mig varför. Sedan gick jag in på youtube och hittade klipp från Al Ahlys handbollsfans. Då framgår det att de inte kan tyglas. Hallen kan ta uppemot 4000 åskådare och det blir ett sådant enorm tryck att man inte ens kan kommunicera med spelarna. Men det är för att de inte kan hantera känslorna som publikförbudet råder. 

– Nyligen gjordes det en test i en basketmatch mellan Al Ahly och Zamalek. Då fick varje lag ta med 50 åskådare. Det slutade med vilt slagsmål mellan båda lagens spelare och supportrar och matchen bröts. De slogs med stolar och flaskor inne på plan.

Nu ska nämnas att detta handlar om mer än klubbar. Al Ahly, i detta fall, är mer som ett eget land i landet. En fristad i ett ohanterligt kaos. Al Ahly har flera ”gated communityn” stora som mindre städer som förenar människor – men som också skapar rivalitet med mellan samhällsklasser och familjer. För en svensk blir det oerhört komplext att ta in, men det resulterar i en läktarkultur som är ojämförbar med allt som finns i Europa.

Nu är det väl ingen publik på matcherna, tänker kanske någon vän av ordning, rim och reson? Ha!

Dr Hassan skulle väl inte tillåta någonting sådant under sitt evighetslånga pass på tronen? 70-åringen gör ju lite som han vill i den internationella handbollsankdammen. Så även denna gång. Covid 19 är blott en parantes i livspusslet för den maktgalne egyptiern. Det cirkulerar en del olika uppgifter om exakt hur mycket publik det kan bli, men vad jag kan läsa mig till handlar det om 5000 åskådare i en arena som tar 17000.

Lågt räknat kanske 95 procent av de 5000 är egyptier. Räkna med att det kommer att låta…

Sportsligt sett är Egypten redan innan dett VM inte långt efter världens toppnationer. Och jag räknar med att glappet minskat av naturliga anledningar redan till detta mästerskap. Därtill kan tilläggas skadelistan är praktiken är blank. Vilket verkligen inte är fallet hos motståndarlagen.

Här är topp 9-listan enligt de flesta spelbolag, där för Övrigt Egypten gått från att vara 60-oddsare till mer rimlig 26-oddsare på någon vecka och exempelvis rankas högre än Sverige. Kopplat till respektive lags frånvarolista på grund av skador/sjukdomar/övrigt. 

En lista jag fått lov att adoptera från Rasmus Boysen, för övrigt en medarbetare till Stürmerfoul med ojämna mellanrum.

Danmark:

Rasmus Lauge, Lasse Møller, Casper U Mortensen, Henrik Toft Hansen 

Spanien: 

Julen Aguinagalde, Eduardo Gurbindo

Frankrike:

Nikola Karabatic 

Norge: 

Magnus Rød, Magnus Gullerud 

Kroatien:

Luka Stepancic, Domagoj Pavlovic, Igor Karacic

Tyskland:

Jannik Kohlbacher, Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold, Tim Suton, Sebastian Heymann, Franz Semper, Fabian Wiede

Slovenien:

Egypten:

Sverige:

Nicklas Ekberg, Jesper Nielsen, Andreas Nilsson, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson, Mikael Appelgren, Albin Lagergren, Hampus Wanne

***

Jag anar att Egypten kommer att ta sin första mästerskapsmedalj för seniorer inom en ganska snar framtid.

Kanske kan det bli redan nu i januari.

Inshallah.

För övrigt.

Bli gärna prenumerant. Det kostar 89 spänn varannan månad eller 499 för ett helår.

Nummer #9 utkommer mitt under brinnande VM.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.