Blogg: Doktorn för och vi följer - Stürmerfoul

Blogg: Doktorn för och vi följer

Precis som väntat sitter Handbollens farao, Dr Hassan Moustafa, kvar på sin tron.

Återigen utan att ha haft en motkandidat.

Således är det enkelt för den svenska delegationen, som för länge sedan insett att ”Doktorns” sätt att arbeta är väldigt långt långt ifrån den svenska förenings- och förbundsmodellen, att slå ut med händerna och säga: ”Det fanns ju inget alternativ”.

Det är sant. Handbollen får den president den förtjänar om man bara sitter lydigt när husse tar fram kopplet.

Det är också sant att det går att ta tydlig ställning mot den skandalomsusade, korruptionsanklagade, fiffelmisstänkte, ekobrottsgodtycklige och maktkåte Hassan Moustafa på andra sätt. Ett aktivt arbete med att ta fram en motkandidat värdig sporten.

Alternativet är att dansa med, skörda frukterna som faller ner från trädet om man vårdar det och skaka på huvudet åt galenskapen i det tysta. Just det alternativet verkar mest lockande för de flesta stora förbund, ty de har sett mörkret som möter den som bröstar upp sig, protesterar och står upp för sporten handboll.

Som Christer Ahl. Som Carin Nilsson Green. Som Peter Muhlematter. Som Ramon Gallego.

Vilka de är?

De är personer som ifrågasatt, ställt upp som motkandidater eller stått upp för centrala grundläggande saker inom idrottens värld. Gemensamt har de att de inte haft en chans mot den makt Dr Hassan med åren tillskansat sig, och som är större än någonsin. Ni kan läsa om dem i senaste numret av Stürmerfoul – hela artikeln ligger dessutom ute på vår hemsida gratis för alla att ta del av, eftersom vi anser att det är en viktig dokumentation av hur handbollsvärlden styrs. Eller rättare sagt; vem som styr den.

Om det kan ni läsa här: https://sturmerfoul.se/langlasning-dokument-doktorn/

Sverige har som förbundsnation varit en lydig vovve. Värderingar hit och värderingar dit? Cashen ska in och dåren står på vår sida. Håll käft och håll honom i handen. Dr Hassan för och vi följer. Som Cecilia Lind i händerna på Fredrik Åkare.

Handbollen styrs av en organisation som inte värderar demokrati och fair play. Därför måste det om fyra år, om Doktorn inte väljs om av någon anledning, till en fullständig omorganisering. Låt oss hoppas att det blir så.

Som tur är skulle det ALDRIG kunna ske samma sak i Sverige? Åsikter om hur topparna arbetar skulle väl aldrig tystas ner? Domare, klubbledningar och tränare med landslagsdrömmar skulle väl aldrig dra sig för att säga vad de egentligen tycker om utbildningssystem, värderingsarbeten och annat?

I Sverige har vi en maktstruktur som bygger på kompetens och vi tillåter alla att ha en åsikt. Åtminstone så länge vi inte är kritiska mot hur saker bedrivs, pratar med pressen om hur det är att bli bedömd på pigmentet i ens hud eller vilka som dömer vilka matcher. 

Ni vet. 

Så länge man dansar med.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.