Blogg: Förgiftningar, publikskandaler och skönhetstävlingar - Stürmerfoul

Blogg: Förgiftningar, publikskandaler och skönhetstävlingar

Att det skulle halta en del, organisatoriskt, under detta VM kommer knappast som en chock. Åtminstone inte för dem som någonsin besökt Egypten en längre tid eller rentav arbetat där. Ola Lindgren, som har svart bälte i egyptisk nyckfullhet, har knappt ryckt på axlarna.

Främst är det restriktioner ur ett säkerhetsperspektiv som de aktiva själva har reagerat mot. Spelare som känt sig otrygga i ”bubblan” på hotellen. Sedan finns det andra pinsamma detaljer som att både USA och Tjeckien presenterades som deltagare under invigningen…

Jag konstaterat kring allt detta att det hade varit en DRÖM för EHF:s delegater och tjänstemän att hantera. Om de hade varit lika nitiska och glada för att skriva ut böter som de är när föreningar har fel skyltar i hallen, inte skickar in bilder från matchen i rätt tid eller vad det nu kan vara, så hade de gjort en förmögenhet på arrangemanget i Egypten.

Det hade varit intressant vad en förening fått för konsekvenser av att under ett publikförbud plötsligt ha en läktarsektion full med högljudda supportrar… IHF pratar kontinuerligt om hur viktigt det är att sälja sporten, och det är såklart viktigt. Med hur mycket finns kvar när de redan sålt sin integritet och själ? Hur lågt kan handbollens centralorganisation sjunka? Att se dessa publikbilder från hallen är smått ofattbart och inte acceptabelt – eftersom det uppenbart inte handlar om de få personer som vanligtvis blivit benådade med kreditering. Det strider mot allt förnuft, all respekt och all idrottslig heder.

Och det lär få fortgå.

På tal om supportrar. I Sverige har det under matcher i SHE och Handbollsligan hörts en del trummor och supportrar i bakgrunden. Det är enstaka funktionärer, som haft vissa sysslor kring arrangemanget (innan och efteråt, exempelvis hantering av golvloggor) som under matchen tagit tag i trumman och skapat stämning.

Men nu fick det vara nog med det, meddelade tävlingschef Adam Engström (se nedan) föreningarna den 7 januari. Jag anar att det är protester mot hur det fungerat i Ystad som huvudsakligen ligger till grund för detta. Men det finns även andra klubbar som haft misstänkt många personer i hallen…

”Det enda förstärkta ljud som tillåts i arenan är den som arrangemangets officiella speaker och discjockey sänder via arenans egen ljudanläggning. Det är inte heller tillåtet med trummor eller andra instrument eller verktyg som skapar extra ljud. De volontärer som har uppgifter kring arrangemanget och som befinner sig i anläggningen under matchen förväntas agera opartiskt och sportsligt.”

Tänk om IHF hade haft en Adam Engström.

Tillbaka till VM.

Idag läste jag en smått häpnadsväckande artikel från TV 2 Sport i Danmark.

I det slovenska landslaget drabbades flera spelare av matförgiftning dagen innan nyckelmatchen mot Egypten. I Egypten.

Det slovenska landslagets chef Uros Mohoric:

”Vi är säkra på att detta inte var någon tillfällighet. Vi har varit här i tolv dagar med samma protokoll, reglering och mat. Allt under kontroll. Och plötsligt, en dag för den avgörande matchen mot Egypten, får tolv spelare en virusinfektion med feber och magsjuka.”

Den slovenska ledningen försöker inte direkt dölja sina misstankar om att de blivit strategiskt matförgiftade och skickar samtidigt en rätt vass pik åt IHF i sammanhanget.

En stor eloge för övrigt till danska medier som är några av få som vill och vågar lyfta på de stenar under vilka IHF-ormarna slingrat in. Mellan raderna i flera danska artiklar går det även att skönja en viss oro för att det danska laget, som ställs mot just Egypten i kvartsfinalen, har fler motståndare än de på planen.

Det händer att fotbollslag tar med sina egna kockar (och mat) till mästerskap eller bortamatcher. Kanske är läge för den danska landslagsledningen att ringa Foodora och beställa 480 portioner flæskesteg och frikadeller i currysås?

***

På tal om IHF.

Nya regler är på gång. Passivitetsvarningen kan innebära max fyra passningar istället för sex och det kanske är bra. Men mer intressant tycker jag är att alla skott i huvudet på målvakten per automatik ger två minuters utvisning.

På tiden såklart, och åtminstone ett steg i rätt riktning enligt de flesta jag pratat med som faktiskt kan sporten…

Om utespelare får två minuter för att vifta till en motståndare på näsan av en olyckshändelse borde väl det vara hårdare straff att tjonga en boll stenhårt i nyllet på en keeper? För, som ”Slangen” säger: ”Det är väl ingen djävla skönhetstävling vi håller på med? ”

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.