Blogg: Kommunikation, rättvisa och handbollskommentatorer - Stürmerfoul

Blogg: Kommunikation, rättvisa och handbollskommentatorer

Den 1 oktober spelade IFK Kristianstad mot IFK Skövde.

Vad som hände i slutet av den matchen behöver vi inte älta; en man för mycket på banan för Kristianstad – domare och delegat missade det – och kanske eventuellt möjligtvis hade matchen slutat oavgjort istället för med IFK Kristianstad-seger.

En vecka (!) senare, sent på kvällen den 7 september, meddelas klubbarna att det blir omspel.

Omspelsfrågan i sig går naturligtvis att diskutera – den måste diskuteras eftersom den är så ovanlig – även om jag upplever att den blir väldigt ensidig med två parter som oftast inte tar den andres argumentation på allvar. Tonen är ofta nedlåtande självklar. Som vilken partiledardebatt som helst. Prestigen övervinner förnuftet, eller åtminstone ödmjukheten.

Jag kan tänka att frågan vi nu hanterar är större än sakfrågan med omspel eller inte och i så fall varför. Det handlar om bedömningar och hur man ska luta sig mot ett reglemente.

Det finns andra centrala saker att lyfta fram här.

Vi har gjort det förut – och gör det igen.

Kommunikationen.

Det tar alltså en vecka att ta – och meddela – beslutet.

Tänk OM det här, för att dra det till sin spets, hade varit en femte och avgörande SM-final? Ena laget hade firat, supit ner sig, tagit lite semester och allt så där. Och så får de läsa på motståndarnas klubbs hemsida att det ska bli omspel flera dagar senare.

Kvarnarna får inte mala så här långsamt.

Vilka spelare stängs av och hur länge?

Vem vet? Inte lagen själva. Inte motståndarna. Inte journalister, publik eller TV-tittare.

Och när det väl presenteras görs det otydligt och vad jag anar medvetet svårt att hitta på sidan.

Vi kan efterlysa bättre och tydligare kommunikation, speciellt när det händer någonting anmärkningsvärt, i all evighet.

Jag kan bara tolka bristen av förbättring som en direkt ovilja att vara transparenta, bortsett från vissa enskilda tjänstemän som försöker vara behjälpliga på sociala medier.

Det är ingen orimlig önskan att:

* Förbundet visar lite fingertoppskänsla och kommunicerar centralt vad som gäller när protester lämnas in, när beslut fattas och när ovanliga händelser inträffar. Passionen till sporten är oftast större än detaljkunskapen kring vissa paragrafer, även hos de mest insatta ledarena och spelarna. Det borde ett förbund kunna förhålla sig till.

* Pressmeddelanden med kontaktuppgifter och officiella motiveringar när exempelvis ett beslut fattas.

Titta gärna på hur hockeyn jobbar.

***

För övrigt.

Är det så här vi vill ha det? Omspel för liknande situationer där det blivit fel?

Ja – kanske.

Det kanske är bra, rättvist och logiskt?

Men jag är tveksam.

Blir det fel är ju det skit och det finns flera olika situationer som kan uppstå som är omspelsgrundande. Det kanske var rätt beslut att ta utifrån regelbok. Men vill vi att sporten ska våra sådan? Jag har nyss kommit till sans med att världen och idrotten är både orättvis och ologisk. Det är okej. 

Personligen klarar jag mig utmärkt utan VAR och omspel för att ett lag hade kunnat göra 2-0 under en minuts speltid. 

Som 20-årig (fotbolls)spelare hade jag kunnat gå över lik för att få upprättelse efter en orättvis behandling. Nu – not so much. Jag kan leva med det. Domare (och delegater) är en del av spelet.

Låt oss hur som helst hoppas att det var och förblir en sällsynt händelse.

***

Säsongen är ännu ung, men vi har redan fått flera snackisar.

En av dessa är LUGI.

För mig är det ett mysterium att LUGI inte lyfter.

Handbollskulturen i staden, Arenan, organisationen, passionen och Lundaspelen. När jag tänker på Lundaspelen tänker jag att en person som Krister Bergström, eller någon liknande, skulle vara intressant att kasta in på ett hörn. Affärutvecklaren som tagit Handbollslandslgets kommersiella hantering av mästerskap till en ny nivå. Lundaspelen har en oerhörd potential. Jag tvivlar starkt på att den tillvaratas. Och vad skulle ske om så skedde?

Representationslagen då?

LUGI:s herrar må vara skadedrabbat och så vidare, men fem raka förluster i ligan är illa. Från semifinallag till jumbo efter uddamålsförluster mot bottenkollegor. Nu möter de Ystads IF i nästa omgång och det ska bli oerhört intressant att se hur den här unga spelartruppen tar sig an fortsättningen – även om skadade nyckelspelare kommer tillbaka. 

Kris?

Nej nej. Inte ännu.

Allt beror på hur laget, och klubben, hanterar situationen som nu uppstått. Och såklart, hur mycket utvecklingspotential som finns i vissa av spelarna. Nu ges de ett fantastiskt tillfälle att vara starka när det behövs som bäst.

Damlaget missade slutspel förra säsongen och har inlett darrigt även denna säsong. Nu tror jag inte de gör det igen, men någon toppstrid blir det knappast, trots danskor och isländskor som plockats in.

Nu lämnar klubbchefen Patrik Bengtsson för ett padeljobb och lämnar bakom sig en förening som sportsligt sett inte varit tunnare än… på många år. Den som tar över hans jobb har en häftig och kul utmaning framför sig. Kan det vara Sveriges roligaste handbollsjobb som utannonserats detta år?

Gudarna vet hur det ska gå till. Men LUGI är en maktfaktor som är långt från sin fulla potential. Till skillnad från exempelvis Sävehof som man kan dra vissa paralleller med.

Jag hoppas att LUGI vänder den här trenden. Handbollen i Lund behöver ett elitlag – inte minst efter H43:s kollaps som den klubben fortfarande inte är i närheten av att hämta sig från.

***

I nästa nummer av Stürmerfoul, det 13:e, blir det som vanligt fokus på vad jag råkar snöa in på för stunden. I detta fall målvaktstränare.

Jag kan reagera när tränare för elitlag, både i Sverige och i proffsklubbar ute i Europa, beklagar sig över utdelningen i målvaktsspelet. Samtidigt som de inte har en målvaktstränare i laget.

Vad betyder en målvaktstränare för en handbollsmålvakt?

Vad betyder de under matcherna?

I vilka åldrar ska de kopplas in för att specialisera ungdomar – och hur?

Jag vet inte hur det blir, men jag gottar mig ordentligt i ämnet just nu och det blir intressantare och mer komplext för varje samtal.

Tips? christoffer@sturmerfoul.se

***

Jag har för övrigt fått en ny favorithobby. Att kommentera handboll någon gång i månaden.

För det första. Det är mycket svårare än jag först anade.

Man sitter i ett bås i Stockholm, i en liten sportpruduktionsfabrik, och sköter repriser, viss grafik och kontakt med personer i hallen samtidigt som själva matchen ska kommenteras. Många skulle säkert vara betydligt bättre kommentatorer, men stressas av att hantera allt runtomkring.

Fotboll under samma premisser är enklare. Det är mer dödtid. Det kan gå 30 sekunder innan ett långt inkast genomförs, då man kan klippa repriser, sms:a med kameramannen eller studiopersonen som fångar in intervjuobjekt och så vidare. Ofta gör man två eller tre matcher efter varandra, bokar införintervjuer en exakt tidpunkt, klipper ihop dem och hoppar från ett bås till ett annat.

I handbollen är det intensivare. Inte minst när man är själv utan bisittare eller expert. Du är naken – och blottas direkt om du missar ett målvaktsbyte eller uttalar ett namn fel. ”Haha, den idioten, ser han inte skillnaden på Jönsson och Andersson”.

Många av mina kollegor som är ”riktiga” handbollskommentatorer är pålästa och fullproppade med statistik och information. En sådan som Albin Falk Hansson har också unik kunskap om detaljer i spelet, exakt vilka ytor en centerhalv ska förhålla sig till om en motståndare gör si eller så. Nu har han hyllats nog i media, så nog om honom nu. 

Personligen tappar jag det varje gång.

Jag har fyra-fem blad med statistik, information och fakta – men använder bara en bråkdel. Jag förlorar mig helt i den enskilda matchens magi, nästan som att man spelar själv. In i bubblan bara. På gott och ont.

Det är lätt att irritera sig och spy galla på kommentatorer. Men kom ihåg att det är ett svårt yrke, att kommentera själva matchen är bara en del i helheten. Jag har väldigt mycket större respekt för dessa herrar och damer nu än innan jag provade på själv. Nästa uppgift: Aranäs-Malmö 17 oktober.

Visste ni förresten att man som kommentator i SHE tjänar mer än domarna i de matcherna. Och som kommentator i Handbollsligan tjänar man nästan lika mycket. Om ersättningarna inte ändrats till denna säsong får en domare 2000 kronor för att döma SHE samt 3800 för att döma Handbollsligan.

***

För övrigt.

Om du inte prenumererar på Stürmerfoul. Här är ett smakprov:

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.