Den osynlige presidenten - Stürmerfoul

Den osynlige presidenten

Ett flertal, rätt många faktiskt, internationella idrottsförbund har tydligt markerat mot Ryssland. Inga atleter, domare eller funktionärer tillåts tävla i internationella sammanhang.

Vid har badminton, bandy, bilsport, boxning, curling, fotboll, friidrott, ishockey, judo, konståkning, orientering, ridsport, skidsporten, volleybollen och säkert några till.

IOK uppmanar alla medlemsförbund att inte bara bojkotta ryska tävlingar, utan också att inte tillåta ryska eller belarusiska utövare.

I handbollens värld är det tystare. EHF har visserligen gjort en egen markering och förbjudit ryskt deltagande i europeiska sammanhang. SHF följer också IOK:s riktlinjer.

Men från handbollens högsta organ, IHF, är det tyst.

Knäpptyst.

Inte ett statement. Inte ett PM. Inte en notis. Inte ett ord.

Det är patetiskt. Det är ovärdigt handbollen som idrott. Samtidigt är ingen förvånad och det kommer att fortgå.

Det kanske tar lite tid att ringa runt till de 209 medlemsländerna för att fråga vad de tycker om Putins krigsmetoder.

Och på tal om verklighetsfrånkopplade galna diktatorer. Nu kommer vi in på Dr Hassan Moustafa igen.

Jag kan inte låta bli att tänka för mig själv. Vilka ägg har Moustafa i den ryska korgen? Vilka korruptionshärvor kan vi få ta del av efter det här? På vilket sätt tjänar Doktorn dollar, eller om det är rubel, på att vara tyst?

Hassan Moustafa styr i praktiken IHF som Putin styr Ryssland. Med skrämselpropaganda, lögner och hot. Och det finns en inte speciellt smickrande koppling mellan handbollspresidenten och IOK.

Han heter Ahmed Al-Fahad Al Saba och beskrivs som en god vän till Hassan – och som en finansiär till maktspelet bakom kulisserna för att hålla de 209 medlemsländerna nöjda och röstningsbenägna (så länge de röstar på Hassan). Kuwaits tidigare oljeminister tog sig till toppen av Asiens Olympiska kommitté och framförallt IOK – den internationella olympiska kommittén.

Ett tag var han även förbundskapten för Kuwaits fotbollslandslag (!) och efter ett misslyckat kval till de Asiatiska Mästerskapen startade han en kampanj för att Australiens plats i huvudturneringen borde återkallas. Ungefär som man gjort framgångsrikt i handbollens värld vid upprepade tillfällen. Inom fotbollens värld visade det sig inte vara lika enkelt att bara kasta ut ett landslag som kvalificerat sig för ett mästerskap på sportsliga grunder – men det har alltså gjorts försök, av samma herre vars organisation lyckades med det inom handbollen.

På samma sätt som IHF har sitt IHF Council har fotbollens motsvarighet FIFA ett ”FIFA Council”. Den högsta styrelsen. Även i den satt Ahmed Al-Fahad Al Sabah med i fram till 2017.

I april det året tvingades Ahmed lämna FIFA efter att ha blivit inblandad i en mutskandal där FIFA:s revisionsutskott från Guam, Richard Lai, erkände sig skyldig i en amerikansk domstol för att ha tagit emot sammanlagt 950 000 dollar i mutor från Asiens Olympiska Kommitté. Sheikh Ahmed pekades ut som den som delat ut mutan. 750 000 dollar hade gjorts via banköverföringar från Kuwaitiska konton.

Ahmed stängdes av från IOK. Men i handbollens förlåtande värld fick han vara kvar. Till strike tre i november 2021. Då dömdes han till 15 månaders fängelse för att skapat falska videos ämnade att få bort kuwaitiska regeringsmedlemmar…

Medlemmar i det asiatiska förbundet skrev till Hassan Moustafa att vidta ”lämpliga åtgärder”. Därför fick Ahmed ”tillfälligt stiga åt sidan”.

***

Det blev en lång utläggning. Poängen är följande:

Moralen ligger still. Doktorn gör vad han vill.

För SIN skull. Inte för handbollens. Aldrig för handbollens skull. Idrottsliga värderingar är sedan länge förlorade. Snart också de grundläggande mänskliga.

Om ett år är det VM i Sverige. För IHF är Ryssland fortfarande välkommet att deltaga. Vissa förbund avvaktar sömnigt. Andra försöker med halvmesyrer som ”neutralt flagg”. Jag killgissar på grund av feghet och/eller osäkerhet. Men inte i handbollens fall.

När resten av världen gör gemensam sak, idrottens arena är inte obetydlig, och agerar TILLSAMMANS så gömmer sig handbollens viktigaste organ.

Handbollens president är osynlig. Av en anledning.

Go fuck yourself. Hassan.

Läs även:

https://media.sturmerfoul.se/2021/09/DOKUMENT-DOKTORN-1.pdf

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.