Elin Hansson och Daniella de Jong till rumänsk toppklubb - Stürmerfoul

Elin Hansson och Daniella de Jong till rumänsk toppklubb

Skurus landslagsess Elin Hansson och Daniella de Jong lämnar av allt att döma Skuru efter säsongen.

Den rumänska ligatrean Raminco Valcea blir nästa destination.

Daniella de Jong har spelat sporadiskt den senaste tiden för Skuru, medan Elin Hansson har följt upp sitt internationella genombrott i landslaget med fint spel i SHE.

Skuru går just nu en kamp om SM-guldet, som det ska försöka försvara, mot Sävehof.

Den rumänska klubben Ramincu Valcea ligger trea efter 14 omgångar i den rumänska ligan och går också bra i European League

Klubben skriver på sin Facebooksida:

Vi är glada att kunna presentera de första nyheterna gällande tävlingssäsongen 2022-2023. Med anledning av detta välkomnar vi atleterna Asuka Fujita, Daniela Isabelle De Jong och Elin Hansson till Râmnicu Vâlcea. Våra nya kollegor kommer att vara med oss till åtminstone 2024.

Skuru presenterade övergången kort senare med följande pressmeddelande:

SCM Ramnicu Valcea. Så heter såväl Elin Hanssons som Daniela de Jongs klubbadress nästa säsong. Den rumänska toppklubben har kontrakterat de båda framgångsrika Skuru- och landslagsspelarna på två år. Skuru fortsätter sin mångåriga tradition att varje år utexaminera spelare på högsta nationella nivå och som därmed lämnar landets bästa träningsmiljö för att fortsätta karriären som proffs i ligor utanför Sverige.

Stort grattis, Elin och Daniela! Hur känns det inför detta äventyr?

-Det känns jätteroligt och spännande!

Det är två sammansvetsade lagkamrater som ger sig ut på äventyr i den europeiska topphandbollen. Vi fortsätter låta dem svara i kör.

Vad är det som har klaffat så ni valt SCM Ramnicu Valcea i Rumänien?

– Vi tror att SCM Ramnicu Valcea kommer att ge oss en utvecklande miljö med bra spelare, tränare och organisation runt om. Vi har haft en bra dialog med den norske tränaren Bent Dahl och fått en bra bild av laget.

En dubbelvärvning är ju inte så vanlig. Hur har det påverkat era beslut att ni går till samma klubb?

-Vi har valt Valcea för att vi tycker att det är rätt steg i vår utveckling, men det är klart att det är en trygghet att gå utomlands med någon man känner bra, så vi blev väldigt glada när vi märkte att båda hade fått erbjudande från samma klubb. 

Vad vet ni mer om laget och ligan?

-Ligan är tuff med många bra lag. Laget har mycket erfarenhet och spelar ett snabbt omställningsspel som vi ser fram emot att vara en del av.

Hur tror ni att ni kommer att utvecklas i Rumänien?

-Vi ser fram emot att ta nästa steg och tror att vi kan göra det i SCM Ramnicu Valcea. Vi hoppas självklart att vi kommer att utvecklas individuellt på alla plan och bli ännu bättre handbollspelare.

När ni ser tillbaka på åren i Skuru vad känner ni då?

-Vi känner framförallt att vi har haft väldigt roligt. Vi har trivts väldigt bra under hela vår tid i Skuru, men såklart sticker den här och förra säsongen ut. Att få ha tagit både ett SM-guld och ett Cup-guld är vi otroligt stolta över och att få ha gjort det med tjejerna i laget och med Mange och Calle är vi väldigt tacksamma för. Vi har verkligen så roligt i gruppen så det känns såklart också sorgligt att lämna det efter säsongen.

Ni flyttar och ansluter till Valcea i sommar. Hur ser tillvaron ut nu och hur är tankarna inför seriespurten?

-Självklart ligger vårat största fokus nu på att avsluta denna säsong med Skuru på bästa sätt. Just nu ser det ut som att toppstriden i serien kan bli oerhört jämn och till och med avgöras i sista omgången. Sedan ser vi såklart mycket fram emot ett slutspel där allt kan hända! 

SCM Ramnicu Valcea blir Elin Hanssons andra klubbadress när hon nu lämnar moderföreningen. Elin, född 1996, inledde sin karriär i Skurus Bollskola och är inne på sin sjunde säsong i SHE (35 A-landskamper). Daniela de Jong, född 1998, kom till Skuru som A-ungdom och har Kungsängens SK som moderklubb. Daniela spelar sin sjätte säsong i SHE (10 A-landskamper).  

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.