EM-guld vi minns: Johan Pettersson i hjälteroll 1998 - Stürmerfoul

EM-guld vi minns: Johan Pettersson i hjälteroll 1998

I senaste numret – https://sturmerfoul.se/butiken/ – kan ni läsa om hjältar från Sveriges fyra EM-guld, signerat David Sundgren. Här är ett smakprov.

Vad minns du från och inför turneringen 1998?

– Vi hade en ny generation på gång. Mats Olsson, Erik Hajas och Per Carlén slutade i landslaget 1996. För egen del började allt med att Thorsson skadade sig och jag fick chansen i landslaget. Turneringen blev ett genombrott för mig, Peter Gentzel och Ljubomir Vranjes. Stefan Lövgren hade slagit igenom redan 1994. Fram till semifinalen var det en tämligen enkel resa. Peter Gentzel var mänsklig i semin, första matchen han var det i turneringen, då hoppade Jan Stankiewicz in och spikade igen.

Beskriv känslan av att gå in och göra det avgörande målet i finalen, du var en av de framträdande spelarna under hela matchen ska sägas … 

– Brutalt förlösande glädje.

Några övriga matchminnen som etsat sig fast hos dig?

– Inga särskilda, men jag minns att vi hade ett stabilt spel i hela vägen. Vi spelade gött och avslappnat under hela turneringen.

Vad hade ni mer för spelare som utmärkte sig som gjorde att ni kunde gå hela vägen?

– Peter Gentzel, Magnus Wislander, jag själv. Vi var stabila allihopa tycker jag. Många fick sitt genombrott under den här turneringen.

Hur mycket fokus tyckte du att ni hade från svensk media under mästerskapet?

– Ganska lugnt. VM 1999 I Egypten var mer upphaussat i media. TV började sända då, tror det spelar in.

Du har upplevt en hel del under din handbollskarriär, hur högt rankar du EM-guldet 1998 bland dina framgångar som handbollsspelare?

– EM på hemmaplan 2002 är högst upp på den listan, jag har två guld med Kiel som jag rankar högt, håller även guldet med Alingsås HK 2009 när vi slog Guif i finalen i Globen högt eftersom det kom så pass oväntat. Skulle säga uppskattningsvis trea eller fyra bland mina framgångar.

Har du någon rolig anekdot att berätta om något som hände under turneringen?

– Vi rakade av håret på Stefan Lövgren, vi filmade det. Vi badade alla i fontänen efter att vi hade vunnit guldet. Vi fick bragdguldet också, det var speciellt. Tomas Svensson tackade nej till mästerskapet på grund av sitt dåvarande klubblag Barcelona. Jocum Hansson Wigerup fick spela en match – mot Italien. I och med bragdguldet det här året fick han och vi den enda medaljen Tomas saknar i sin samling. Förutom OS-guldet då, förstås. 

Har du koll på var du förvarar din EM-medalj från 1998?

– Japp, jag har den just nu hemma.

Hur mycket följer du med i dagens internationella handboll?

– Så mycket jag kan.

Vad tror du om den stundande EM-turneringen i Sverige/Norge/Österrike?

– Jag tror det blir Frankrike som vinner, sedan blir det en skandinavisk duell mellan Sverige, Norge och Danmark. Portugal och Kroatien överraskar.

På vilken plats slutar Sverige? Vilka blir Sveriges nyckelspelare?

– Trea. Det gäller att få ihop det som en enhet, målvakterna ska spela riktigt bra i mål. Vi har inte som danskarna, norrmännen och fransmännen superstjärnor. Vi har mer en enhet som måste funka. De första matcherna kommer man känna viss press av att spela på hemmaplan, sen kommer man in i det och man får en trygghet istället.

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Skrivet av


Stürmerfoul
Sveriges nya handbollsmagasin!