Finfin svensk premiärseger i EM - Stürmerfoul

Finfin svensk premiärseger i EM

Största farhågan inför matchen var inte vem i Sveriges trupp som skulle saknas på grund av covid utan snarare hur många som skulle saknas. På något mirakulöst sätt lyckades dock Sverige ha alla sina 18 spelare tillgängliga vilket gjorde att Felix Möller och Tobias Thulin fick ta plats på läktaren. Nåja, nog talat om covid nu går vi vidare till matchen. 

Inför matchen stod Ola Lindgren i Viasat-studion och sa att Sverige skulle vinna utan några större problem. Den enda faktorn som egentligen talade för att det skulle bli en jämn tillställning var den Bosniska målvakten Benjamin Buric, till vardags i tyska SG Flensburg Handewitt. Glenn Solberg startade med en ganska väntad startsjua med Palicka, Wanne, Ekberg, Darj, Carlsbogård, Lagergren och Gottfridsson. 

Efter dubbla nationalsånger och en sedvanlig inför match analys från Robban/Perlskog med lika kloka ord som vanligt var det dags för match. Denna handbollsmatch startade som de flesta andra handbollsmatcher, nämligen att ena laget gjorde mål. Till svenska handbollsfansen stora glädje var det Sverige och mer exakt Max Darj som kyligt lobbade in 1-0. Därefter satte Sverige full fart och när klockan stod på 5.30 var ställningen 5-1 till Sverige. Ovan nämnda Buric fick efter sex minuter göra sin första räddning och med tanke på den storväxta målvaktens goda rykte var det nog skönt för de svenska spelarna att få hål på honom tidigt. 

Efter en inledning av Bosnien Hercegovina som präglades av dåligt anfallsspel (alternativt bra försvarsspel från Sverige) var ställningen 10-4 efter femton minuter. Känslan var att Sverige hade full kontroll över matchbilden och Solberg kunde nöjt vaka över sina spelare. Efter 20 minuter var ställningen 12-6. Palicka låg på stabila 50% i räddningar och Benjamin Buric på endast 14%. Ingen skugga ska falla på Buric då Sverige kom till bra lägen precis var och hur de ville. En förändring hos Bosnien var oundviklig och därav testade de att gå ut i ett offensivt försvar men det hjälpte föga och Sverige fortsatte att ånga på. Sverige avslutade halvleken med mål av mästerskapsdebutanten Eric Johansson och 17-11 i halvtid var ett faktum. 

Under pausintervjun mumlade Niklas Ekberg under sitt munskydd att matchen är 60 minuter lång och att det gäller att hålla koncentrationen uppe hela matchen. Starten av andra halvlek innehöll två bosniska utvisningar och fyra fina räddningar från inbytte Peter Johannesson. Claes Hellgren påstod att Johannesson var så snabb att han hade kunnat fånga en fluga i farten. Första målet i andra halvlek för Bosnien kom inte förrän efter sju minuter och skottet från Nikola Prce var så kraftfullt att inte ens flugsmällaren Johannesson kunde rädda det, ställning 20-11. Under mitten av andra halvlek har Sverige en period på åtta minuter där de går helt mållösa och plötsligt stod det 21-16 på resultattavlan. Solberg bytte in “Gotte”, Emil Mellegård gjorde två snabba mål, Felix Claar tog fram sin kullager och därefter var matchen död. Ledningen med 24-16 släppte Sverige aldrig ifrån sig och Ekberg fick vad han önskade. Slutresultatet skrevs till 30-18 och bäste målskytt blev vindsnabba Hampus Wanne på 6 mål. 

Nästa match för Sverige spelas på lördag 20.30 mot regerande europamästaren Spanien och det lär bli en betydligt tuffare match än kvällens promenadseger. 

Av: Albert Månsson

Skrivet av


Stürmerfoul
Sveriges nya handbollsmagasin!