Hallå där Gustav Rydergård - Stürmerfoul

Hallå där Gustav Rydergård

Efter en fin karriär som spelare har Gustav Rydergård nu en ny (svårdefinierad) roll i AIK – som efter halva norra ettan avverkad är med i toppstriden tillsammans med IFK Tumba, Täby och Norrköping.

Först och främst – hur mår du i dessa tider?
– Som vanligt. Det måste vara den frågan folk ljuger mest på genom livet.

Hur har covid 19-situationen drabbat erat lag under vintern?
– Har fått en tightare kontakt med Ludde sedan jag villkorade hans tveksamhet till sprutan med att det var på hans ansvar att gå till Boden om det krävdes vaccinationsbevis för flyget. Skämt åsido, pandemin finns inte längre jämfört med 2020. Då var mordor och nu är det My little Pony.

Hur ser det ut på skadefronten?
– Ju mindre läkarteam man har råd med, desto färre skador har man.

Hur vill du summera den första halvan av säsongen rent sportsligt?
– Otrolig. Vi hade två spelare och noll ledare i mars varav den ena precis dragit korsbandet. Nu har vi ett magiskt gäng som krigar livet ur sig, har roligt och vill framåt. Tim, Janne, Per, Maria och Tomas Ryde gör ett helt fantastiskt jobb och det är kul att få vara en del av. Vi gör tigrar av sniglar och att humlan flyger så högt är fantastiskt! Men ok, målet är CL så 2/5.

Vilka tre punkter (det kan vara personer, företeelser, enskilda matcher) är du mest nöjd med så här långt?
– Harmoni, utveckling, stämning

Vad vill du ska bli bättre under den fortsatta delen av säsongen?
– Vi lirar i division ett. Allt kan bli bättre.

Vi har ett Herr-EM nu. Vilka vill du se i en final och varför?
– Tjeckien – Litauen för att det hade fått tyst på alla som är för fina för att spela mot ”dålig” lag.

Om du fick komma med ett eller flera förslag till uppdateringen av kommande regelbok – vad skulle du vilja skruva på då?
– Ta tillbaka den gamla passiv-regeln. Den nya är ungefär lika bra som marknadsskolan eller Jan Tauer.

Efter en derbyseger en fredagskväll – hur firar du?
– Vi lirar tunnelbane-ettan så allt är derbyn men alla fotbollens derbyvinster firar jag på norra.

Vem är den bästa filtfotbollsspelare du haft på en uppvärmning?
– Filtfotbollen dog ut samtidigt som comodore 64an men Morten Olsen, Glenn Andersson och Mait Patrail var multitalanger. Annars är väl Johan Eklund den enda jag spelat handboll med som var bra på fotboll på riktigt.

Du är ju den ende assisterande tränaren i division ett norra, vad vi vet, som utkommit med en roman under säsongen. Berätta om ”De sorgsna pilarna”.

– De sorgsna pilarna är min debutroman och utspelar sig innan och under kriget i Bosnien. Det var inte tänkt att den skulle bli så aktuell som den blivit men frånsett det är det väldigt roligt. En ny värld att ge sig in i och läskigt på sitt sätt men mest roligt.


Vad har du för roll i AIK egentligen och hur går dialogen med Tomas Ryde som också är en av soppans kockar?

– Under coronan hann jag vara ass, head coach, sportchef, matris och sportchef och det var ass som var sista uppgiften så det står som min titel på hemsidan. Egentligen är jag väl demagog och hustomte. Ryde snodde sportchefstiteln på eget bevåg så det är väl rimligt att jag är president då?

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.