Hallå där Hans Karlsson - Stürmerfoul

Hallå där Hans Karlsson

Hans Karlssons Varberg kämpar för att ta sig tillbaka till handbollsligan och har stundtals visat höga toppar i Allsvenskan. 11-0-6 på 17 matcher räcker just nu till en kvalplats.

Först och främst – hur mår du i dessa tider?
– Jag mår bra tack. Det är ju fortsatt en annorlunda tid, som tyvärr pågått länge nu. Gott att vi närmar oss rätt sida året. Kul med många viktiga matcher framför oss och handbolls-EM att följa.

Hur har covid 19-situationen drabbat erat lag under vintern?
– Ta i trä så har vi varit förskonade från några som blivit allvarligt sjuka. Vi hade ett par spelare med konstaterad covid efter nyår. Men det har inte påverkat matchandet hittills.

Hur ser det ut på skadefronten?
– Det ser bra ut totalt sett. Vi har vår unga spelare Elliot Sjölin som tyvärr fick en ny meniskskada. Men han rehabar på för fullt. Likaså William Aronius som haft lite otur med skador, men som vi hoppas ska komma tillbaka under våren. Men vi skyndar långsamt och de ska vara helt återställda innan comeback.

Hur vill du summera den första halvan av säsongen rent sportsligt?
– En godkänd första halva. Vi tog in flera unga spännande spelare till nuvarande säsong och det tar tar sin tid innan helheten sitter. Ambitionsnivån bland spelarna är hög och det är ett härlig gäng att jobba med. Vi är missnöjda med ett par matcher som vi förlorat och för väl godkänd första halva så skulle vi tagit 4 poäng till. Högstanivån är väldigt hög och bättre än vi hade i ligan förra året, och det är den nivån vi söker match till match.

Vilka tre punkter (det kan vara personer, företeelser, enskilda matcher) är du mest nöjd med så här långt?
– AMO hemma och Karlskrona borta är två enskilda matcher som har varit extra bra och viktiga. Mot ett väldigt bra AMO gjorde vi en riktigt bra insats efter några turbulenta dagars förberedelser med förkylningsvirus i truppen. De fick dock sin revansch några dagar senare…Inför Karlskrona hade vi en tung förlust i ryggen men kom tillbaka och laget visade ordentligt vad vi ska stå för i framtiden. Sedan har organisationen runt laget stärkts ordentligt det senaste året och det är och har varit viktigt.

Vad vill du ska bli bättre under den fortsatta delen av säsongen?
– Vi behöver höja vår lägstanivå. Vi vet hur vi spelar och agerar när vi är bra och våra dippar ska bli färre. Det har sett bättre och bättre ut men det finns mer att jobba på där och det blir viktigt. Det är en otroligt jämn serie och de lagen som håller jämnast nivå kommer troligen vara topp fyra. Vårt omställningsspel vill vi också utveckla för att få mer ”enkla” mål.

Vi har ett Herr-EM just nu. Vilka vill du se i en final och varför?
– Sverige mot Danmark hade ju varit magiskt roligt och spännande. En nordisk kamp som skulle bli ordentligt uppsnackad och spelare som känner varandra väldigt väl. Det vill jag se. Men tror som de flesta att det blir Frankrike-Danmark.

Om du fick komma med ett eller flera förslag till uppdateringen av kommande regelbok – vad skulle du vilka skruva på då?
– Är i grunden inget större fan av 7-6 spel. Vill se kampen 6 mot 6. Med de nya reglerna kanske det dock blir svårare att praktisera 7-6. Det blir spännande att följa. Hoppas det faller väl ut. Vi vill nog alla ha en tempofylld handboll och att kunna göra det bra, ställer höga krav på spelarna.

Efter en derbyseger en fredagskväll – hur firar du?
– Derby en fredag var ett tag sedan. Där firade vi bra när jag spelade i Ystads IF. Men vid seger så måste man njuta lite och det gärna med en god middag. Men först är det alltid en promenad med hunden och han är alltid glad oavsett vinst eller förlust.

Vem är den bästa filtfotbollsspelare du haft på en uppvärmning?
– Konstigt nog så faller första tanken på den som varit klart sämst (fystränaren Jonathan Tygesen). Men Calle Aronius är outstanding av dem jag tränat. Snittar två mål minst.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.