Hallå där Mattias Kasberger - Stürmerfoul

Hallå där Mattias Kasberger

Kärra HF:s tränare Mattias Kasberger har en svår uppgift i att hålla nykomlingen Kärra kvar i SHE. Kanske kan en El Clasico-triumf inspirera för framtiden?

För det första, hur mår du?

– Jag mår bra. Har precis sett mitt Real Madrid slå Barcelona. Finns helt ärligt inte många grejer som gör mig gladare. Annars är jag taggad på fortsättningen på denna veckan med två fina träningar nu torsdag och fredag innan vi möter Kungälv på lördag. Efter lidandet mot Heid studsade vi tillbaka och gjorde en bättre match mot Sävehof senast.

Hur har covid 19-situationen drabbat erat lag under vintern?

– Den har slagit rätt hårt både på spelare och ledare som stört en del i planeringen. Men så är det överallt så det är bara att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Nu senast tillexempel fick vi ställa mot Kungälv för vi hade positiva fall och vi har tagit break från kollektiv träning för att bryta spridningen. Vi har fantastisk hjälp av Maria Sahlin som hjälper oss med testning och riktlinjer.

Hur ser det ut på skadefronten?

– Nu ser det förhoppningsvis lite ljusare ut. Vi har haft problem med skador på viktiga spelare under säsongen som gjort att vi åkt till vissa matcher med tunna trupper. Slangen frågade mig faktiskt förra veckan när vi hade matchspel på träningen om det någonsin hade blivit spelare över när vi kört matchspel. Och det tror jag inte det har varit på hela säsongen. Många gånger har jag fått kliva in och spela. Inte vackert.

Hur vill du summera den första halvan av säsongen rent sportsligt?

– En fantastisk start med vinst i premiären och därefter har vi fått kämpa. Resultatmässigt är vi inte nöjda. Prestationsmässigt blandar vi fina stunder där vi spelar bra handboll med usla stunder där vi under en 5 minutersperiod kan få 0-5 i näsan som blir jobbig att hämta ikapp. Vi har skruvat på vissa bitar som ska hjälpa tjejerna och laget att prestera på en jämnare nivå över 60 minuter. 5

Vilka tre punkter (det kan vara personer, företeelser, enskilda matcher) är du mest nöjd med så här långt?

– Jag måste ge cred till lagets sammanhållning. Nio raka torsk är inte roligt och kan splittra en grupp där man pekar finger på varandra. Men man möts varje dag av en fin grupp som är beredda att fortsätta kämpa tillsammans för att vinna matcher. Nöjd och stolt är jag även över att få vara i en klubb som Kärra HF. Jag är inne på mitt 23:e år i klubben och att få se på nära håll hur mycket tid och kraft människor lägger ned är stort. Allt från Mangan, Thomas och Ante till arrangörsgruppen till ungdomsledare till alla som engagerar sig i klubben.

Vad vill du ska bli bättre under den fortsatta delen av säsongen?

– Höja lägstanivån och minska insläppta mål. Det behöver vi göra för att klara oss kvar i serien. Desperationen i laget för att skydda vårt egna mål till varje pris måste bli större.

Vi har ett EM framför oss. Vilka vill du se i en final och varför?

– Nu vet inte jag vart finalen kommer att spelas, men om den spelas i Ungern så vill jag ha en final mellan Sverige vs Ungern. Ungern kör restriktionsfritt och släpper på fulla hus, så det hade vart mäktigt.

Om du fick komma med ett eller flera förslag till uppdateringen av kommande regelbok – vad skulle du vilja skruva på då?

– Förbjudet att byta målvakten mot en utespelare. Annars gillar jag handboll. Även en uppmaning till domarna att det inte måste bli straff eller två minuter så fort mittsex får bollen. Det är jag trött på. Ibland kan det få vara så att mittsexan missar ett avslut utan att det blir två minuter och straff.

Efter en derbyseger en fredagskväll – hur firar du?

– Några kalla öl med en blodig köttbit är för jävla gött asså. Det bästa va när man själv va spelare och vann en fredagsmatch på hemmaplan med lagfest efteråt. Då blev det stökigt. Drömscenario.

Vem är den bästa filtfotbollsspelare du haft på en uppvärmning?

– I nuvarande lag är det mycket svårt att utse den bäste. Ska jag välja någon är det Elin Karlsson. Hon springer och kämpar och är ändå hyfsad med bollen. Många andra petar i dueller, missar bollen och bryr sig inte om man förlorar. Då blir jag frustrerad. Därför har jag infört burpees på förlorande lag men inte ens det verkar göra att dom kämpar mer.

– Isak Boström och Marcus Aggenfjord är annars två otroliga fotbollsspelare från förra årets herrlag. Satt alltid kvar efter damlagets träning för att se herrarnas fotboll där dom två var överlägsna. Mackan Erixon blir tokig nu när jag inte nämner honom, så jag gör det. Han är faktiskt också rätt duktig.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.