Hallå där Nebojsa Simic - Stürmerfoul

Hallå där Nebojsa Simic

Nebojsa Simic är med sitt Montenegro vidare i EM.

Mot Slovenien hade han ett par magiska sista minuter, bland annat med tre straffräddningar.

Hur är läget dagen efter?

– Bara bra, tack.

Oj. Du låter som om nu varit ute och firat hela natten?

– Nej, inget firande på det sättet. Men det var ett så stort ögonblick för alla i laget och även för mig personligen. Det är så många som hört av sig, det är helt otroligt, och jag hade mycket svårt att somna…

Vad betydde segern, och gruppavamcemanget, för Montenegro som land?

– Det är otroligt stort. Jag överdriver inte när jag säger att det kommit in 2-3000 meddelanden på alla sociala medier. Telefonen brann i princip flera timmar efter matchen. Media har hört av sig i omgångar och det har varit mycket att ta in.

– I Montenegro firades det på gator och torg. En del sköt fyrverkerier, några sköt till och med med pistoler från balkongerna, Alla var stolta och det har gett så mycket glädje, det har ingen i laget kunnat undgå.

Och det är inte klart ännu…?

– Exakt. Vi har fortfarande möjligheten att överraska fler länder. Semifinal tycker jag samtidigt inte är  realistisk att sikta på, men topp 12 betyder mycket och kan vi sluta bland topp 10 vore det otroligt. Hur som helst har vi fyra matcher i huvudrundan som kommer att betyda mycket för oss på många sätt.

När vi pratade med Zoran Roganovic några dagar innan EM lät han helt knäckt, nästan uppgiven, i och med den covid-situation som fanns i laget då.

– Jag trior inte Zoran gav upp tron, även om en del av oss kanske inte trodde på det hör utfallet då. Men han tog det hårt. Väldigt hårt. 

– Sedan hände något Spelarna accepterade situationen och spelade som om de vore galna! Många har visat stor potential och klass som vi kanske inte riktigt visste fanns. Nu får vi dessutom tillbaka spelare i huvudrundan som kan vara med och bidra.

Det måste vara lite extra kul att möta Kroatien i huvudrundan.

– Haha! Efter Slovenienmatchen visste vi inte ens vilka lag vi skulle få möta och fick först efteråt höra att det skulle bli lag som Frankrike och Kroatien. Vi måste fortsätta och visa hjärta då.

Alla älskar en underdog – och Montenegro är verkligen David mot Goliat oavsett fortsatt motstånd. Trivs ni med det?

– Det är en perfekt liknelse och vi känner själva så. Och jag tror att mycket av kärnan till att det går bra, och att folk gillar oss, är att vi visar känslor. Vi visar med kroppsspråket att vi vill vinna mer än någonting annat. Sådant smittar av sig. Andra människor kan känna den energin och jag lovar – efter Slovenienmatchen hörde hela balkan av sig till oss med lyckönskningar. Många från Tyskland och Sverige likaså, jag får ta tillfället i akt och tacka alla i Sverige som skrivit!

Beskriv Zoran Roganovics betydelse för Montenegro?

– Inget vi gjort hade inte varit möjligt utan honom. Det är svårt att få till en sådan teamspirit som han lyckats med här. Han har trott mer på oss än vi själva. Dessutom är han mycket respekterad som tränare och tidigare spelare för landslaget. Respekten betyder mycket.

Thierry Omeyer var också en målvakt som var som bäst i slutet av matcherna när det skulle avgöras. Köper du liknelsen ?

– Det är en stor ära att bli jämförd med världens bästa, tillsammans med Sterbik, och även om jag har en helt annan stil fattar jag liknelsen. Energin och viljan att avgöra när det är som viktigast präglar oss båda, När allt ska avgöras i en viktig match blir man antingen rädd – eller så blir man bättre. Jag älskar sådana stunder och är som bäst när det gäller som mest.

Den där sista straffan som du fick i pannan, var det meningen att rädda?

– Det var faktiskt en imponerande räddning om jag får säga det själv. Det finns normalt inte i min repertoar. Jag har sett räddningen på bilder som visar att jag tänkte gå långt och hade händerna nere, men såg i sista sekunden att handen förblev högt och jag var så het just då att jag lyckades få upp kroppen och helt. Det var meningen att rädda med huvudet eftersom alternativen var slut – händerna var för långt nere. Förmodligen är det en av mina bästa räddningar

Imorgon firar du 29 år. Vad önskar du dig?

– Att vi förblir friska och att alla i laget kan fullfölja på topp.

Men något kul måse du ändå önska dig?

–  Ett Playstation 5. Det var ett stoooort misstag att inte köpa ett innan EM eftersom jag stänger in mig på rummet och inte umgås med någon.  Jag bär mask överallt, det är nästan så att jag äter och sover med den på.

Vilket lag i EM har imponerat mest på dig?

– Ärligt talat, vårat eget lag. Bäst chanser att vinna guld har Danmark, men det lag som jag blivit positivt överraskad av för sitt sätt att spela är Nederländerna.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.