Hallå där Niklas Virolainen - Stürmerfoul

Hallå där Niklas Virolainen

En av de sanna handbollsgrovarbetarna i vårat härliga land är Niklas Virolainen. Norra Hallands mest ödmjuke, men samtidigt fullständige coach. Som ansvarig för påläggskalvarna i Aranäs har han skickat upp både en och trettiotiolv handbollskonstnärer i högsta ligan. Samtidigt ligger hans eleganter i Fjärås HK trea i division ett södra.

För det första, hur mår du?
– Bra, har varit ett lugnt och fint jullov. Var inbokad på två cuper med P 16-15, men det blev tyvärr inställt. Jag har klarat mig från Covid så det känns bra.

Hur har covid 19-situationen drabbat era lag under vintern?
– Förvånansvärt bra, ta i trä. Vi har ju haft ett gäng som varit sjuka givetvis och vi har ställt in träningar på grund av att det har varit på gång, men ingen masspridning med massa inställda matcher.

Hur ser det ut på skadefronten?
– Lite småskador som brukligt. Dock en långtidsskada på Razmus Nyman som såg väldigt trevlig ut när han väl var med. Tyvärr en segdragen ryggskada.

Hur vill du summera den första halvan av säsongen rent sportsligt?
– I det stora hela så är jag väldigt nöjd med poängen vi har skrapat ihop. Vi har vunnit matcher när vi inte spelat jättebra och många har lyft sig. Vi hade en loosingstreak på tre raka matcher där vi inte var jättenöjda med prestationerna. När anfallsspelet har fallerat så har vi varit bra bakåt och tvärtom.
Det som har varit kul är att de här matcherna i division ett blir på riktigt varje vecka. Alla måste vara på plats och förberedda. Poängen är vi nöjda med men finns mycket att förbättra spelmässigt.

Vilka tre punkter (det kan vara personer, företeelser, enskilda matcher) är du mest nöjd med så här långt?
– Baltichov borta, vi gör säsongens överlägset sämsta andra halvlek. Åtta mål endast, 14 tekniska fel, men lyckades pilla in en retur med 20 sekunder kvar. Jag vet inte om vi var värda två poäng… men såna segrar är alltid fina.

– Våra målvakter har vunnit matcher på egen hand, Simon Ongeri mot Ankaret hemma, Lukas Ribberström mot Mantorp borta och Alex Lindén mot Ystad borta.

– Känslan när man sitter i bussen efter långa bortamatcher och man vunnit (Mantorp, RP Linköping, Ystad) är obeskrivligt skön. Man kopplar upp sig och kollar handboll, Mackan sover och Sandberg går igenom matchen med Fikret på telefon.

Vad vill du ska bli bättre under den fortsatta delen av säsongen?

– Jag vill att vi skall utveckla vårt kontrings och anfallsspel ytterligare för att vi skall kunna ligga kvar topp tre. Vi gör alldeles för lite enkla mål mot de mer starka och rutinerade lagen utifrån att vi ofta spelar bra bakåt. Sen är det som vanligt att spelare lär sig och utvecklar sina val och slipar bort enkla misstag.

Vi har ett EM att avnjuta just nu. Vilka vill du se i en final och varför?
– Jag vill se Danmark mot Sverige men tror det blir Danmark – Frankrike. Danmark har bäst material och en av de bästa coacherna och självklart vill man ju se Sverige gå långt men tror inte det håller hela vägen fram tyvärr.

Om du fick komma med ett eller flera förslag till uppdateringen av kommande regelbok – vad skulle du vilja skruva på då?
– De ändringarna som kommer tycker jag låter som ett steg i rätt riktning. Jag vill inte ha någon skottklocka, jag tycker det blir för statiskt och utan känsla. Sedan kan jag tycka att det är bra att man sänker antal passningar vid passivt spel från nuvarande sex. Snabba avkast där man får starta på större yta vid avkastpunkten ställer ännu högre krav på laget när man tar ut målvakten. Det öppnar upp för en snabbare handboll och tvåvägsspelare blir mer och mer ett måste. Fanns ingen tråkigare handboll i Champions League än så som det var för ett gäng år sedan med bara stora starka monster som slogs.
– Annars har jag inget revolutionerande att komma med. Jag vvar en motståndare till 7-6 när det kom men kan tycka att det är en krydda att ta till för att ändra matchbilden. Lag som dock spelar det non stop tycker jag inte blir kul att se utifrån underhållningssynpunkt.

Efter en derbyseger en fredagskväll – hur firar du?
– Med en sittning hemma hos Åhman givetvis, romintag, ett par kalla och grilla diverse djur. Som tur är är jag med och lägger våra hemmamatcher då detta måste planeras noga då han är borta på mästerskap med SHF 6 månader per år.


Vem är den bästa filtfotbollsspelare du haft på en uppvärmning?
– En av de med mest MVP-poäng på fotbollen måste jag säga var Tommy Atterhäll; vinnarskalle deluxe, brutal i närkamperna och domare allt i ett.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.