Hallå där Valter Chrintz - Stürmerfoul

Hallå där Valter Chrintz

Hur går det till när man blir inringd till ett EM? Får man ett SMS? Ringer Solberg med andan i halsen och undrar om du är nykter? Tryckte du bort numret i tron att det var en försäljare?

– Denna gången var det Amanda Törner som är ansvarig för resor och sa att de fått ett coronafall i form av Daniel Pettersson. Hon ringde vid 21 och 06 dagen efter ringde klockan, jag flög från Berlin till Wien och därifrån hade jag en chaffis som körde 50 minuter till Bratislava. Jag missade faktiskt första samtalet, men ringde upp efter fem minuter senare…

– Hallå? Ja, det är Valter. EM? Imorgon!? Okej, jag kommer.

Vad har du tänkt när du sett matcherna på TV?

– Bosnienmatchen såg jag och tyckte att de spelade väldigt bra, det blev en urladdning och alla var taggade. Det jag såg av Spanienmatchen, vilket inte var så mycket, så syntes det att spanjorerna har ett väldigt bra lag.

Du satt inte där och tänkte ”Va faaan, den där hade jag satt”?

– Haha, gud nej, jag satt bara och hejade.

Hur mycket har du utvecklats under din tid i Berlin, tycker du själv?

– Mycket, både som spelare men också som person. Att bo själv i ett annat land är en stor grej. Allt som kommit gratis från föräldrarna har man fått göra själv. Nu spelar jag dessutom på en nivå högre än i Handbollsligan. Man möter bättre spelare och har mer press på sig. 

Har det varit jobbigt att ”bli vuxen” på det sättet?

– Nej, jag gillar det. Nu när jag lärt mig tvätta och laga mat åtminstone…

– Det är inte enkelt att flytta till ett annat land och bara spela handboll. Får man det inte att funka på planen kan det bli tungt att komma hem till en tom lägenhet. Men det är någonting man lär sig och jag har haft stor nytta i mina samtal med idrottspsykolog Johan Ekengren.

Även din ”mentor” Hans Lindberg, förstavalet på högersex i Berlin, är ju influgen till sitt landslag, Danmark. Hur har det varit att gå bakom honom?

– Ja, han är verkligen en mentor. Det har varit både inspirerande och tufft. Han är 40, men fortfarande fruktansvärt bra. Han gör extremt mycket mål och därmed är det tufft för mig att få speltid. Jag har fått spela mycket i EHF-cupen som inte är lika bra som i ligan. Snart slutar han kanske, även om det känns som att han kan leverera tills han är 45. Man får vänta på sin tur och ta chansen när man får den.

Säg att ni vinner finalen mot Danmark med 29-28, hur stelt blir det i omklädningsrummet när ni möts på träningen?

– Nej, det tror jag väl inte. Danskarna som är i laget är bra killar och vi möttes ju i VM-finalen. Jag tror de gläds med mig som jag gläds åt den.

Du går in och levererar direkt, fem mål och fint försvarsarbete. Vad är svårast när man kommer in i en grupp sådär snabbt?

– Det svåra är att hitta sin roll, samtidigt har jag spelat med de här killarna tidigare. De underlättar mycket för en. När jag väl är på plats ställer de alltid upp och ger vettiga svar. Idag missade jag lite i början, men de bara stöttade och sa att jag skulle fortsätta gå för det. Då får man en trygghet. När jag är trygg och lugn spelar jag bättre.

Du och jämnårige Isak Persson delar på högersex nu – har inte ni varit något av ärkefiender under uppväxten?

– Nej, inte så mycket. Vi har mötts i Steg 5 i USM när han spelade i H43 – och det blev lika, hälsar Isak. Vi har mötts i ligan och USM-steg så vi känner varandra väl, men någon jätterivalitet finns inte på det sättet.

Uffe Larsson nämner att du var med och spelade handboll med IFK Kristianstads division tre-lag nyligen. Hur var det?

– Det var där min utvecklings- och formkurva gick rakt upp, haha. När jag var hemma under julen tränade jag med både IFK Kristianstads A-lag, division tre-laget och med Åhus division två-lag. IF Kristianstad har två vänstersexor som ser väldigt bra ut. 03-gänget ser också väldigt intressant ut med Uffes grabb Isak Larsson är grym.

Och så lackade du till för att ni torskade tempohandbollen?

– Ja, vi hade någon övning där man spelade tre-mot-tre där jag lirade med de yngre pojkarna. När vi förlorade där tyckte jag väl att vi borde ha vunnit. Lacka är kanske fel uttryck, men jag sa till lite efter träningen…

Vem i IFK Kristianstads division tre-lag hade du ringt in till landslaget om du fått chansen?

– Uffe Larsson som vänstersexa. Han har en specialitet som är svårslagen med höga ögonbryn – sedan skjuter han nere.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.