Målvakten hör hemma i målet - inte på bänken - Stürmerfoul

Målvakten hör hemma i målet – inte på bänken

De senaste veckorna har ett antal personligheter inom svensk handboll fått samma fråga.

Om du fick komma med ett eller flera förslag till uppdateringen av kommande regelbok – vad skulle du vilja skruva på då?

Många, nästan alla, har varit inne på samma sak. Utvisningarnas minskade betydelse och möjligheten till 7-6-spel, då målvakten byter mot en utespelare. De aktiva verkar åtminstone ha åsikten att det är skit, och kring just det killgissar jag att publiken har en liknande uppfattning.

Hamed Khazrai: Egentligen bara en sak. Att man ej få ta ut målvakt mot en utespelare under lagets utvisning. Utvisningen på en spelare skall ej få kunna ”gynnas” med att ändå få spela fullt med sex utespelare.

Emil Berggren: Målvakt får aldrig lämna målområdet.

Ljubomir Vranjes: Det passiva spelet hade jag tidsbestämt – och förbjudit att målvakt får bytas ut mot en utespelare.

Per Johansson:  Jag skulle vilja helt förbjuda möjligheterna för det laget som får en utvisning att ta ut sin målvakt. Det måste bli ett hårdare straff för det laget som får en utvisning. I den bästa av världar tas också möjligheten att spela 7-mot-6 bort.

Ja, ni fattar. Att göra mål i fem mot sex eller möjligheten att döda tid är betydligt svårare med en man mindre framåt och just bestraffningen på två minuter har devalverats i värde.

Som åskådare tycker jag att det är sunda åsikter och någonting som skulle göra handbollen roligare – med ”riktiga” bestraffningar alltså. Å andra sidan hade det varit en stor prestigeförlust för regelboksförfattarna, kan jag tänka, och att det skulle klubbas igenom att en målvakt inte får bytas ut mot en utespelare (eller hur man nu lägger upp regelformuleringen) känns inte speciellt troligt den närmsta tiden.

***

Personligen har jag som åskådare en hang up- som slår till som en tic nästan i varje jämn handbollsmatch.

När ska tiden stoppas vid blåst straff? Avsaknaden av logik får mig att gunga fram och tillbaka som när Rainman missade Jeopardy.

I första halvlek kan det gå 10-20 sekunder från avblåsning till genomförande. Men, om det är en jämn match åtminstone, om det skulle bli straff någonstans runt kvarten kvar, den magiska suddiga gränslinjen – DÅ stoppas klockan.

Va?

Då är samma moment plötsligt mycket viktigare. Ibland hinner det går fem-sex sekunder innan man dessutom väljer stoppa tiden efter att ha blåst straff. Det finns en godtycklighet som retar mig, en slags ologik som kommer undan med det för ”så har det ju alltid varit”.

Mitt inre ordningssinne, som är minimalt i övrigt ska sägas, skriker: ”Stanna alltid klockan vid straff på samma sätt som vid utvisningar”. Handbollen ska inte bli en slags basket med stannad klocka för minsta avblåsning, naturligtvis inte, men ni fattar kanske?

***

I SHE noterar jag att Sävehof har varvat upp och verkar ha fått ihop allt fler pusselbitar. Vilka idioter vissa av oss är (läs: jag). Ibland hackar det under hösten och man (läs: jag) inbillar sig att ”I år är de inte alls lika bra”. Det spelar mindre roll – i mars är de bäst som vanligt. Eller, som oftast. För Skuru kommer att utmana in på mållinjen i år – om de får vara skadefria.

Och bara för att vara övertydlig. Jag är väldigt medveten om varför Skuru inte valt att spela i Europa denna säsong och hoppas under 2022 kunna djupdyka journalistiskt i ämnet med ekonomiska förutsättningar för Sveriges SHE-klubbar. Jag kan till stor del också tycka att Skuru gör rätt om det riskerar att gör kall på ungdomsverksamheten, deras budgettekniska lösningar är jag inte insatt i – ännu. Diskussionen i frågan har sällan varit helt nykter i frågan utan väldigt svart eller vit.

Hur som helst. Det skulle närmast chocka mig om något annat lag än Sävehof och Skuru spelar SM-final i maj.

Jag har dessutom lite feeling i nyckelbenet för att Sävehof kan ge CSKA Moskva en match i Champions League till helgen.

***

Nu laddar vi om för Polenmatch. Ska vi säga 28-27 efter att Fredric Pettersson avgjort i slutminuten?

Fredric möter ni förresten i en stor intervju i nästa nummer.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.