Målvaktskriserna avgjorde kvartsfinalerna - Stürmerfoul

Målvaktskriserna avgjorde kvartsfinalerna

Det pratas om fiasko när Ystads IF åkte ut i en kvartsfinal mot LUGI.

Orättvist, i mina ögon.

Med reservlösningar i mål (som visserligen gjort det bra) mot ett högkapabelt LUGI. Dessutom saknades i den viktigaste av matcher försvarsbjässen Lasse Balstad och målmaskinen Jonathan Svensson. 

Skadan på Balstad var extra oturlig. Med två minuter kvar i en redan helt avgjord kvartsfinal mot Pölva Serveti i Europacupen. En cup YIF mycket väl kan vinna och få en titel i, men fram till nästa steg i den lägst rankade av cuper har de inte ställts ordentligt på prov en endaste gång.

Jag tror att OV Helsingborg spelat semifinal i samma cup om man anmält sig…

Swinging LUGI är som alltid ett lag med höga toppar och djupa dalar, men kliver nu in i semifinalspelet mot Sävehof som en rejäl joker.

Sävehof hade en del medvind när de slog ut GUIF i sin kvart och kliver in som favoriter, men jag tror mycket väl att detta kan avgöras i en femte match.

Lite samma sak var det för HK Malmö.

Fast värre.

Från att ha gått till att ha ligans starkaste målvaktspar gick man till att ha det svagaste i ett slutspel. Dessutom saknades dirigent Ekman.

För mig var det mest förvånande att man faktiskt lyckades vinna en match mot IFK Kristianstad och stod upp så väl långa stunder idag, men till och med Magnus Perssons ork tröt och då var IFK alldeles för tunga att stå emot.

IFK Kristianstad (Nyfjäll avstängd inledningsvis) mot IFK Skövde i en semifinal?

Vidöppet!

Målvaktskampen lär avgöra den också, och där tycker jag Skövde har den bästa pjäsen i form av Håvard Åsheim. Men ett dåligt kantskott i nyllet och så är han med Fabian Norsten & Co i hjärnskakningsklubben.

Espen Christensen har väl inte glänst så här långt i slutspelet och idag var Gustaf Banke den hetare.

Att döma Skövde-Kristianstad blir inte lätt. Det kommer att köttas.

***

I SHE har det blivit en märklig situation då Skuru i säsongens elfte timme tappat Ulrika Olsson. Denna gång på grund av, tja, ni vet.

Om vi fokuserar på det rent sportsliga nu har det såklart en stor betydande roll. Chockförlusten borta mot Heid i den ena semifinalen vittnar inte annat om det.

Ska jag vara ärlig tyckte jag inte att Olsson var riktigt lika bra i slutet av säsongen som i början av densamma. Lite loj. Lite ointresserad. Ett lätt besvärat kroppsspråk. 

Så som den legitimerade amatörpsykolog jag här dras analysen av att det var något som inte stämde sedan ett bra tag tillbaka.

Nu ställs seriesegraren mot ett Skara som har exakt allt att vinna. Hade det tillåtits publik på läktarna hade jag nästan kunnat hålla Skara som knapp favorit och jag är helt övertygad om att den klubben kommer att spela SM-final inom något år.

Kanske redan nu?

För Sävehof och H65 Höör gäller det denna säsong att vara som bäst i en semifinal.

Oavsett vilket lag som tar sig dit borde de bli favoriter i en final.

Sävehof har verkligen fått alla bitar att stämma bättre ju längre säsongen lidit och kliver in i semifinalspelet som mina guldfavoriter.

H65 har haft ett jobbigt år med skador, visserligen sällan på målvakterna, och bredden är inte lika stark som Partillegängets.

Nu vet vi ju alla att handbollsmatchers öde, inte minst i slutspel, avgörs av många andra parametrar. Ni vet, inställning, mod, vansinne och sådant.

***

Just nu är vi i färd med att färdigställa nummer #10 av Stürmerfoul.

Men tills dess kan man ju läsa artiklar från tidigare nummer.

Som reportaget om hur hjärnskakningar kan behandlas på ett sätt som många klubbar är långt ifrån att ens våga testa.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.