Möt vår krönikör Henrik Johnsson - Stürmerfoul

Möt vår krönikör Henrik Johnsson

Hallå där Henrik Johnsson, krönikör i Stürmerfoul.

Beskriv din roll inom svensk handboll idag.
– Jag jobbar på trippel front: är ledare för Norrköping HKs P08:or, sitter sen sju år med i styrelsen för Svenska Handbollslandslaget AB och en gång om året går jag in i en telefonkiosk och byter om till handbollsmålvakt för att spela med Genföreningen H43 på Åhus Beach.

Varför vill du vara med på Stürmerfouls resa?
– Därför att jag själv skulle vilja ha en tidning där man kan läsa om handboll utan att det ska förklaras brett för de ännu icke invigda. Vi är en stor liten sort som tycker om varandra, nu har vi en plats att stångas och kramas på mellan turneringarna och mästerskapen.

Vad kommer du att skriva om?
– Jag kommer att försöka ifråga sätta det självklara. Diskutera det som finns i hopp om att det ska kunna fortsätta finnas, fast kanske på ett annat sätt som tex varför får man inte sätta in en extra målvakt när det är tillåtet att spela med sju utespelare, varför har vi inte kombinationer i försvaret och hur kan det komma sig att SM-guldet aldrig hamnar i min hemstad Lund då handboll är förstasporten? Vi i handbollen har varit dåliga på att debattera, vi surar hellre än att slipar på argumenten. Det är alltid lättare att gnälla på dem som försöker säga något än att försöka komma med något eget.

Topp tre-favoritmålvakter genom tiderna?
– Den frågan är svårare att svar på än att på en sekund säga vilken som är världens bästa låt. Men om jag tar tre spektakulära svenskar med vacker och luftig stil som jag sett vinna åtskilliga matcher på egen hand så är listan:
Tomas Svensson, Claes Hellgren och Dan Beutler.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.