Per Johansson om regelförändringar, 300-milsresor och rysk banja - Stürmerfoul

Per Johansson om regelförändringar, 300-milsresor och rysk banja

Per Johansson är som alltid en flitig arbetare i handbollsfabriken – för tillfället i Rostov-Don vars hårdsatsande lag i den ryska ligan jagar titlar både i det egna landet samt i Champions League.

Först och främst – hur mår du i dessa tider?
– Jag mår bra. Lever och frodas med matcher var 3-4 dag med alltid minst en stormatch i veckan i ett mycket intensivt spelprogram som alltid innebär mycket resor. Just nu är vi på väg till vår kortaste bortamatch – fem timmar i buss till Krasnodar. Till alla andra matcher flyger och ofta är avstånden väldigt stora. Vi har numera börjat med att inte åka hem om vi har två raka bortamatcher för att tjäna tid. I övrigt är Ryssland hårt sargat av Covid-19 och jag har genomlevt två lockdown och 14 dagars sträng karantän under min tid i Ryssland. Munskyddet har blivit min ständige följeslagare.

Hur har covid 19-situationen drabbat erat lag under vintern?
– Vi har hårdare publikrestrektioner än förra året på vår hemmabana Sport Palace i Rostov och får inte ta lika mycket publik. PCR-testning gör vi lika ofta som vi gymmar och kraven på vaccinationer är hårdare. Själv har jag tagit tre sprutor av Sputnik V vaccinet. Vi har haft många smittade i laget bland spelare och ledare. Sedan pandemin startade här är det bara en spelare som klarat sig från smittan, alla övriga spelare och ledare har haft det. Det finns också numera en ständig beredskap för att grundplaneringen inte kommer att kunna fullföljas och jag har som ledare tvingats många gånger till planeringsakrobatik. Men än så länge så var förra säsongen mycket värre än den situationen vi har i laget nu.

Hur ser det ut på skadefronten?
– Jag lärde mig otroligt mycket förra säsongen. Mina spelare har en extrem belastning med spel i en tuff inhemsk liga och i Champions League där motståndet är ständigt stentufft och resorna till Europa understiger nästan aldrig 300 mil en väg. Jag är också i en klubb med väldigt stora ambitioner så här innebär en förlust alltid krismöte och rapportskrivande. Men för oss är det av stor vikt att rotera i spelartruppen när det bereds möjlighet, dock sker detta tyvärr för sällan med tanke på det motståndet. Vår träning blir också lidande med så mycket matcher och resor. Men det gäller att våga lyfta ut spelare som ligger ”på gränsen”. I år har vi en så länge klarat oss bra och förutom mycket småskit så har vi bara en långtidsskada.

Hur vill du summera den första halvan av säsongen rent sportsligt?
– Vi leder en tuff liga före våra huvudkonkurrenter CSKA Moskva och Lada Togliatti. Vi vann Supercupen och är framme i semifinal i den inhemska cupen. I Champions League ligger vi på 3:e plats i vår grupp efter Esbjerg och Ferencvaros, men före bla CSM Bucuresti och Brest. Vårt mål är att komma bland de två bästa i vår grupp för att gå direkt till kvartsfinal. Så första halvan är OK där vi slagit CSKA tre gånger, men vi har också två mycket knappa förluster hemma mot Ferencvaros och Esbjerg.

Vilka tre punkter (det kan vara personer, företeelser, enskilda matcher) är du mest nöjd med så här långt?
– Allt handlar om titlar här i Ryssland. Supercup-titeln där vi slog CSKA i finalen på bortaplan är den enskilt främsta insatsen. Segern borta mot CSM Bucuresti där vi ett tag hade ledningen med 12 mål var en taktiskt fullträff, men det jag är mest nöjd med är att jag som svensk får möjligheten att arbeta i Ryssland på den översta hyllan in en extremt tuff miljö med skyhöga krav.

Vad vill du ska bli bättre under den fortsatta delen av säsongen?
– Vi har ett av världens bästa försvar när vi får allt att gå i lås. Jag har väldigt många av världens bästa försvarsspelare i mitt lag. Vi kämpar med vårt anfallsspel och detta måste utvecklas om vi skall ha en chans att ta oss till Final 4 i CL. Laget som lag måste också bli taijtare och förstå vikten av lagets kraft.

Vi har ett Herr-EM framför oss. Vilka vill du se i en final och varför?
– Sverige mot Danmark. Hoppas det utkristalliserar sig att dessa lag blir de värdiga finallagen. Ungern har också denna gång en drömchans att ta sig till final.

Om du fick komma med ett eller flera förslag till uppdateringen av kommande regelbok – vad skulle du vilja skruva på då?
– Jag skulle vilja helt förbjuda möjligheterna för det laget som får en utvisning att ta ut sin målvakt. Det måste bli ett hårdare straff för det laget som får en utvisning. I den bästa av världar tas också möjligheten att spela 7-mot-6 bort. Man skulle kunna sätta en begränsning på att man bara får spela 7-mot-6 sista 10 minuterna exempelvis. ”7-mot-6”-regeln framförallt vid utvisning har på många sätt förstört delar av handbollens själ. Den nya regeln som kommer att komma där man underlättar för ytterligare snabbare ”snabba avkast” är också förkastlig. Behöver vi verkligen en ännu snabbare handboll? Vi håller på att nedmontera handbollens grundidé med alla dessa ”hitte-på-regler”.

Efter en seger mot CSKA är livet lite enklare att leva…

Efter en derbyseger en fredagskväll – hur firar du?
– Efter en seger mot CSKA eller mot en erkänt svår motståndare i Champions League så gäller följande: Ledarstaben träffas på resturang och avnjuter först 1 timmes vodkadrickande med alla möjliga olika tillbehör så som sill, grisfett, fryst bacon, paté, ostar och olika typer av skinka. Sedan äter vi en god middag och avhandlar matchen i lugn och ro. Det andra alternativet är att den innersta kretsen avnjuter en rysk banja i en timmerstuga med bastu, kall bad, ryska signalkräftor och lokal provsmakning av öl.

Vem är den bästa filtfotbollsspelare du haft på en uppvärmning?
– Jag har bara haft 2 spelare som behärskat fotbollen och det är Sanja ’Zlatan’ Premovic (Montenegro) och Victoria ’Sjevtjenko’ Borochenko (Ukraina).

Rysk banja – något av det finaste som finns.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.