Phuuuu – Sverige är vidare – så var matchen - Stürmerfoul

Phuuuu – Sverige är vidare – så var matchen

Sverige lyckades efter en rafflande tillställning ta sig vidare till mellanrundan i EM. Underdogen Tjeckien gav verkligen Sverige en ordentlig match och hade det inte varit för en usel passning från Tjeckien i slutsekunderna hade Sverige just nu suttit på nästa plan hem. 

Efter förlusten mot Spanien gick svenska twittermaffian fullständigt i taket och sågade allt från spelare till coachning. Utöver twittermaffian verkade de svenska spelarna märkbart missnöjda med sin insats och Carlsbogård uttryckte till och med att han var “värdelös”. Som tur är behövde Carlsbogård vänta endast två dagar på att få revanschera sig. 

Förutsättningarna inför matchen mot Tjeckien var solklara, förlust och det var bara att packa ihop och åka hem. Vinst alternativt oavgjort resultat betydde vidare spel i huvudrundan. Stämningen inför matchen var tydligt nervöst. Att detta Sverige skulle åka ut redan i gruppspelet i EM hade inte varit något annat än ett fiasko. 

Hellgren hann klämma in en fin anekdot om bland annat Björn Nilsen och hur han hade övertalat Oscar Bergendahl att välja handboll före fotboll i ung ålder innan det var dags för avkast. Därefter valde domarna att bjuda in till någon form av fest där det passande nog bjuds på tre stürmer fouls de inledande fem minuterna. 

Efter sju minuter spelade var ställningen 2-1 fördel tjeckien och anfallsspelet i Sverige kändes minst sagt knackigt. Den enda spelaren som egentligen lyckades lirka upp det Tjeckiska mittlåset var Jim Gottfridsson men när han väl kommit igenom stod monstret Tomas Mrkva i vägen. 

Något som det synnerligen inte gick att klaga på var det svenska försvarsspelet, så pass bra att det inte ens märktes att Max Darj satt kvar i sin karantän och inte var på plan. Efter elva minuter var ställningen 2-2 och dessvärre var framgångsreceptet från tidigare mästerskap, nämligen kontringsspelet i Sverige helt obefintligt.

Efter att målskyttet från båda lagen kommit igång ordentligt var ställningen 5-7 efter 17 minuter och känslan var att Sverige var igång. Bergendahl kastade sig efter bollen som om hans liv hängde på det och Sverige kunde göra sitt första kontringsmål. Sverige hade egentligen kunnat leda matchen med något mål till ifall deras 6-5 spel hade varit någorlunda effektivt men det var tyvärr väldigt färglöst. Dock inte värre än damernas 6-5 förra mästerskapet för er som kom ihåg det…

Resterande del av halvleken präglades av flertalet svenska utvisningar och den goda känslan var som bortblåst. Det svenska tempot i anfallsspelet var alldeles för lågt och Tjeckien fick matchen till precis den brottningskamp de ville. Matchen hackade fram och tillbaka samtidigt som halvtidsresultatet skrevs till 11-12 fördel Sverige. 

I andra halvlek kom Tjeckien ut med energi motsvarande en överhettad kärnkraftsreaktor och Sverige fick kriga för sina mål i uppställt anfallsspel medan Tjeckien hyfsat enkelt kunde skjuta sönder Sverige i zon 3. Trots en fortsatt ganska dålig känsla över Sveriges spel lyckas de leda matchen med 16-18 efter tio minuter. 

Vidare i matchen fortsätter Tjeckien ligga på ett oerhört obehagligt avstånd till Sverige målmässigt och med elva minuter kvar är matchen kvitterad, 22-22. Och ifall jag var orolig  inför matchen var jag synnerligen nervös i det här skedet av matchen. Perlskog utbrast “Sverige är i gungning!” och det var snällt sagt. 

Tjeckien lyckas till Sveriges lättnad aldrig riktigt gå om utan ständigt endast kvittera och med sex minuter kvar tar Glenn Solberg timeout ställning 24-24. Anfallet efter gör Felix Claar mål på något mirakulöst sätt och hade det inte varit för att Ekberg stått och sovit i försvarsspelet efter hade det sett ljust ut. Kommande händelser i matchen ljöd mål Bergendahl, mål Piroch, mål Sandell, mål Babak och plötsligt är ställningen lika med halvminuten kvar. Till Sveriges nackdel bjuder domarna än en gång in till sturmer foul fest och Tjeckien skänks bollen med tio sekunder kvar men lyckas inte göra mål. Slutresultat 27-27 

Sverige är vidare, såja! Skit i hur det såg ut för nu är det dags för mellanrunda. Två riktigt spännande matcher mot Ryssland och Norge väntar och denna mellanrunda kan sluta precis hur som helst. Väl mött!

Av Albert Månsson

Skrivet av


Stürmerfoul
Sveriges nya handbollsmagasin!