Svenska Cupen 1.0 – väl värd att uppgradera - Stürmerfoul

Svenska Cupen 1.0 – väl värd att uppgradera

I skymundan, i två olika SVT-kanaler, spelades damernas andra finalmatch av två.
Skuru vann. Såklart. Uppstickaren Skara som vann semifinallottningen fick ett silver som maxutdelning och en fin fjäder i hatten. Sedan får vi se vem som tar den där Europacupplatsen som ett cupguld för med sig. Skuru verkar ju som klubb inte sugna, eller rättare sagt, de menar att det ekonomiskt inte är möjligt att göra en sådan satsning.
Skuru, när de är som bäst, har bara en värdig utmanare i landet just nu. Sävehof, det lag som både kunde och ville spela i Champions League.

Nu avgjordes matchen inför 220 personer i Skara. En dassig tisdagskväll i SVT:s skuggkanaler, SVT 24 tog över i andra halvlek. Det var på något sätt rätt talande för cupens status den här första uppstartssäsongen.

”Vi kör igång skiten, försöker få det i mål – och ser vad som händer”.

Skuru spelade förresten fyra raka finaler i svenska Cupen mellan 1987 till 1990 – året då cupen lades i frysboxen. De förlorade samtliga.

Klubbarnas egna sändningar har i många fall varit katastrofala, i vissa fall strålande. Man kan inte förvänta sig för mycket när ansvaret för produktionerna ligger på dem. Och det är väl okej.

I spåren av covid-19 har vi samtidigt lärt oss att ha överseende med att plan B, C och D kanske måste gå lite utanför ramarna. Det viktigaste är ändå att matcherna spelas. Att vi får kasta boll, svära åt domslut och få ångest trots tremålsledning och fem minuter kvar.

Det mesta med cupen har skötts med vänster hand. Semifinaler kanske kan spelas i en match, eller två – vem vet? Ändå har nästan alla jag pratat med, och de är rätt många som fått samma fråga, varit positivt inställda till att Cupen körts igång av förbundet. När Allsvenska lag, åtminstone på herrsidan, tar sig till kvarts- och semifinal visar det på något sätt att cupen har ett syfte. Även om ATG, som sägs vara nyckeln till finansieringen, knappast bryr sig nämnvärt.

Ett par av de detaljer som borde, eller kommer, att ändras har lyfts från de aktiva och jag kan köpa det mesta. Det som nämnts oftast är:

* Handicapsystemet med shooutouts tycker många av de aktiva kan vara ploj och trams. Bra. Tyck det då. Er åsikt spelar mindre roll. Handbollsspelare på elitnivå är cirkushästar. Shut up – och spring i era cirklar. Publiken måste få sitt och nästan (absolut inte alla!) all publik jag pratat med har gillat att det är någonting annorlunda. I en del matcher har det dessutom haft stor eller direkt avgörande betydelse. Men visst, är det lag från samma serietillhörighet, skit i det då – om det är en så stor grej. Jag gillar det extra momentet. Släng in fem minuters filtfotboll där vinnaren får tre mål om det skulle vara så.

OBS. Det var ett skämt. Om filtfotbollen.

Fyra mål borde man få…

* Stocken summerade fint i en intervju på denna sajt tidigare i veckan. Efter gruppspelet: lös allt med enkelmöten där det lägst rankade laget får spela hemma. FA-cupfeeling! Över två matcher blir det inte alls lika sexigt, eller spännande.

* Final Four-tankarna som redan finns tror jag personligen stenhårt på. Inte minst efter slopande av en stor SM-final. Det finns så många synergieffekter i en storhelg på utvald ort där åtta lag (fyra dam och fyra herr) träffas, spelar handboll, festar, har möten och allt som kan tänkas hända samtidigt. En handbollsmässa kanske, där sponsorer, klubbar, förbund, supportrar och allmänt intresserad kan mötas. Det finns säkert massor för personer med ”affärsutvecklare” på sitt CV kan jobba med här. Det är så mycket positivt att ta rygg på från final Four i CL och European League.

Förbundet har säkert själva en mental checklist där detaljer som man inte tänkt på innan noterats. Svenska Cupen 1.0 torde ha fina förutsättningar att få lite status om några år. Just nu har den det absolut inte, men i en normal värld, om vi får uppleva en sådan igen, torde cupen ha en framtid.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.