Tio snabba med Emma Friberg - Stürmerfoul

Tio snabba med Emma Friberg

Efter två säsonger i Ringköping och senast två säsonger i Ålborg väntar nya äventyr till hösten i Viborg.
Hur resonerade du kring klubbvalet?

– Det var rätt enkelt. Jag har spelat 4 säsonger i klubbar som har varit nykomlingar och vi har kämpat otroligt hårt varje säsong för att stanna kvar. Jag har självklart fått mycket speltid och det har hela tiden varit min tanke med klubbval, att jag ska få spela mycket. Men nu är jag snart 28 år, och har behov för att prova vingarna lite. så när Viborg hörde av sig, kändes det som att det var rätt. Jag vet jag kommer stå tillsammans med en ung men otroligt talangfull målvakt, men vi är olika och kan lära mycket av varandra. 

Har det alltid varit en drivkraft för dig att spela handboll i en proffsliga? Och hur länge planerar du att vara ute?

– Jag har alltid haft en dröm om att spela i Danmark, och har alltid haft en drivkraft som har gjort att jag tagit mig hit. Just nu står jag på stabil fot i Danmark och har det väldigt bra. Så just för stunden har jag inga tankar om att komma hem. 

 Du är en av många handbollsspelare som är bördig från Kävlinge. Vad är det som att det lilla samhället strax utanför Lund fostrar så många bra handbollspelare?

– Tror det handlar om att dom har en bra kultur i klubben. Klubben har några år på benen och har också därför skapat sig många duktiga tränare som kan utveckla spelare från ung ålder. Tråkigt nog har dom inte ett lag i högsta längre, annars hade man ju kunnat överväga flytt hem (med glimt i ögat). 

Vilken är din favoritspelare från Kävlinge genom alla tider och varför (du får inte svara Lasse Eklöv)?

– Då måste jag säga Ola månsson. alltid varit en förebild. Det var han som sa till mig ’’man blir inget om man inte tränar’’.

 Du har många fina meriter med ungdomslandslagen, bland annat VM-guld med U18 2010 och VM-guld med U20 två år senare. Vad rankar du högst i din karriär och varför?

– Det vet jag faktiskt inte.. Det känns väldigt klyschigt att säga VM guldet för det är så många år sedan nu. Men jag tror nog det var den upplevelse jag aldrig kommer glömma. 

Vad var det som fick dig att bli målvakt från första början?

– Mor min är gammal målvakt, men jag gillade inte handboll när jag var liten, utan det var min moster som fick mig till att prova handboll en gång, genom att säga att man fick glass på träningen. så det var bara att följa med. Dom ställde mig i mål direkt, för jag var inte rädd för bollen. 

 Hur många gånger har folk sagt att du är fört kort för att lyckas – och hur har du hanterat det psykiskt?

– Tror jag hört det hela mitt liv. Det har faktiskt varit tufft om jag ska öppna mig lite. I början var det en trigger för mig, då jag bara ville bevisa att jag också kunde bli något. Men upp i åren så har det blivit tröttsamt att höra på, då jag tycker jag har bevisat många gånger att jag också kan ta bollar uppe i hörnen, när stor skyttarna kommer och ska skjuta. Men nu har jag nått en gräns och sagt till mig själv att så länge jag har en tro på mig själv, så är de det viktigaste. 

Det finns ytterst få kvinnliga målvaktstränare.
Är det någonting du skulle kunna tänka dig att jobba med den dagen du slutar som aktiv? 

– Absolut! tycker det är fantastiskt roligt att utveckla, så det kunde absolut varit en karriär efter min egna karriär. 

Ranka de fem svåraste straffskyttarna du mött – med motivering.

– Det kan jag inte svara på…. Där finns många duktiga 😉 

Du har en ledig dag helt för dig själv. Vad hittar du på?

– Jag läser till sjuksköterska. Så jag försöker att använda tiden så gott det går! Men annars tar jag en tur på stan, eller umgås med min sambo osv! kan ta en promenad i skogen, eller åka ut till något fint naturområde och bara gå! ν

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.