Tio snabba med Erik Hvenfelt - Stürmerfoul

Tio snabba med Erik Hvenfelt

Tio snabba med Erik Hvenfelt, som visserligen lämnade Ystadsderbyt som en förlorare – men höll kvar sitt lag in i det längsta genom flera magiska räddningar.

God damn it Erik! Vem hade kunnat tro att du var så här DJÄVLA BRA!?

– Det är väl tränarstaben som tror på mig,…Visst, jag tror på mig själv också, men det var ju kul att du tyckte det. Jag har dock svårt att känna glädje nu efter en förlust.

Ibland pratar man om genombrottsmatcher. Känner du själv att det här var din sådan match, även om du hade några enstaka matcher där du fick förtroendet förra säsongen?

– Hmmm… Ja, kanske just för att det är så många som kollar på en. Att vi inte kunde vinna är en annan sak. Ett genombrott får man i mina ögon när man är bra i flera matcher, under en säsong.

*Jerry Hallbäck går förbi och flikar in med ett bitskt leende*

– Genombrottsmatch? Vad är det för djävla fråga? Såg du inte Sverige-Frankrike i somras? Låt grabben vara. Förresten, jag har läst hela ”boken” Stürmerfoul nu, ser bra ut.

Ok. Öh… Tack Jerry!

Men, du Erik… Förra säsongen var det Måns Landgren som slog igenom bakom Anders Persson. Det verkar vara din tur i år?

– Ja, det får vi väl hoppas. Jag gillar att spela och träna med Anders – han ger många bra råd. Som vart man ska placera sig, hur man ska använda sitt humör och energi och så vidare. Han är en djävligt bra mentor.

På tal om mentorer – hur är det att ha Mattias Andersson som målvaktstränare? 

– Mycket lärorikt. Han jobbar mycket med spelförståelse och detaljer kring att läsa av täcket och samarbeta med försvaret – vilket jag behöver förbättra. Om jag var starstruck? Tja, de första gångerna var det lite så, men nu känner vi varandra.

När du gör en räddning så spelas det upp ett litet filmklipp med dig på jumbotronen. Men vad gör du i det? Startar en luftmotorsåg!?

– Nej nej, det är en gräsklippare! Jag gjorde den någon gång som yngre med mina kompisar och tyckte att den blev riktigt bra. Det är ett dancemove. Vi har även ”vattenspridaren”, ”mjölka tjuren” och några till, men ”gräsklipparen” är min favorit.

Mjölka tjuren!? Du vet vart mjölk kommer ifrån va…?

– Jaja..

Din storasyster Sofia i H65 Höör är linjespelare och landslagsspelare. Men du blev målvakt? Var det för att hon behövde en lillebrorsa att skjuta på under uppväxten?

– Näää… Hon ville inte skjuta på mig. Jag blev målvakt för att det var för tråkigt att värma upp som utespelare, man sköt ju bara på målvakterna och fick sedan ställa sig i kö. Då var det ju roligare at stå i mål eftersom det var mer aktivitet. Då var jag nog elva-tolv år.

Du har hyfsade idrottsgener i dig också. Thomas Hvenfelt (tidigare Anders) har ett par SM-guld med blåvitt och mamma Liselott tog SM-guld med Sävehof. Men jag har sett både dig och Sofia spela uppvärmningsfotboll och uppenbarligen har fotbollsgenerna inte slagit rot hos er. Hur besviken är farsan att det inte blev fotbollsspelare utav er? 

– Haha, han är nog rätt besviken på våra fotbollsfärdigheter, det kan nog stämma. Å andra sidan är han säkert nöjd över att han fortfarande är den bästa i familjen på någonting.

Du får 1000 spänn för att ta med din tinderdate på stan – vart går ni i Ystad?

– Det blir en middag på Upp eller Ner. Det blir en burgare för mig, jag håller det enkelt. det kan inte gå fel. 

Hamburgare på date är ett ”nono”. Det ska vara plockmat och chokladfondue – tips från coachen. Men du har tinder alltså?

– Ja, såklart. Här, kolla min profil.

*Erik tar fram mobilen och loggar världsvant in på dem mest amorösa av appar*

– Nu ska du få se farbror. Här kanske man ska välja någon. Det är bara att swipe:a…

Ni har en del småjobbiga bortaresor under ett år. Vilken bortamatch är den man ser minst fram emot?

– Som Ystadspelare i division ett, där jag spelade mest förra året, så skulle jag nog säga Country. Lång resa till Skövde, torsk, och lång resa hem. I Nödinge/Stenungssund spelade vi ofta mot Lysekil. Det var också en skitresa. Färja dit och alltid bara kallvatten i duschen. Huuu….

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.