Tio snabba med Jesper Östlund - Stürmerfoul

Tio snabba med Jesper Östlund

Tio snabba med Jesper Östlund.

Ny förbundskapten för P18-landslaget alltså. På en skala mellan 1-10, hur överraskad blev du av utnämningen?

– Inte supeförvånad, Jag hade mina förhoppningar eftersom jag var en av två assisterande sedan tidigare. En trea kanske.

Beskriv din tidigare roll? Var du en aktiv assisterande bakom Tomas Axnér eller någon som mest satt hemma och klippte video?

– Jag och Calle Tagesson (idag assisterande tränare i Skuru), var assisterande och stöttade Tomas i vissa frågor under matcher. Calle med det offensiva spelet och jag med försvaret. Sedan behöver man vara ett starkt team i allt arbete med uttagningarna.

Vad händer nu? Blir det bara du och Calle framöver?

– Vi får se. Calle kommer att fortsätta jobba nära mig. Vi ska sätta ramarna den närmsta tiden.

När du lagt på det där samtalet och visste om att du var ny U-landslagsförbundskapten, vem var den förste du berättade det för?

– Det var Per-Olof ”Tjolle” Ström som berättade för mig. Strax efter ringde jag sedan mina föräldrar och min flickvän.

Har du snackat med Axnér efteråt?

– Jättemycket. Vi har nästintill daglig kontakt under säsongen. Mest om landslaget såklart, men jag har hämtat mycket kunskap och inspiration från honom generellt.

Kommer det att bli fortsatt stor rotation på spelare i truppernaP

– Under de två första mästerskapen ska det vara två olika landslag, det är direktiven vi fått. Så det kommer inte att bli samma trupper i VM som i EM, exempelvis.

På tal om Axnér, vissa trodde kanske att du skulle ta över efter honom (eller Dragan Brljevic) i LUGI. Med vissa menar jag undertecknad. Hade vissa en poäng i det?

– Nej. Jag har ett år kvar på kontraktet med Hallby och inga möjligheter att bryta det. Jag har inte fått några samtal heller och har inte varit i kontakt med LUGI. Jag ser fram emot att fortsätta resa med Hallby.

Din enastående säsong med Hallby, som var så utdömt på förhand, ligger såklart delvis till grund för beslutet. Summera säsongen i en mening?

– Långt över förväntan.

En del tränare är väldigt ”aktiva” och högljudda. När jag ser dig coacha tänker jag mer på Frenne Båverud i Västerås. Lite valiumcoachning sådär. Finns det någon medveten tanke om uppträdandet på bänken eller är du bara allmänt lugn?

– Jag vet inte hur många du sett mig coacha? Jag är väl rätt livlig och driven? Kanske beroende på matchbilderna ser ut, men ändå. Jag vill vara väldigt aktiv, men inte någon som hugger efter domarna efter varje domslut.

Du är åtminstone inte lika aggressiv som många av dina tränarkollegor kan var?

– Det kan jag köpa. Som spelare var jag väldigt aggressiv, men som tränare försöker jag att hålla tillbaka. Jag vill fokusera på det taktiska och vi har kommit till en punkt där spelarna sköter pådrivningen vilket är positivt.

Nu fattas väl bara att du får guldpipan också? Och så är säsongen en slamdunk?

– Haha. Det tror jag inte att jag får. Det finns lugnare och schysstare tränare. Jonas Wille lär få det priset.

Till sist. Vad skulle du vilja läsa om i framtida nummer av Stürmerfoul?

– Jag skulle vilja förkovra mig om 7-6-spelet. Ni har redan gjort ett jätteinslag om det. Men jag skulle vilja ha mer taktiska detaljer. Som vad Porto gör som får det spelet att sitta så bra. Vi testar oss fram och diskuterar med andra, men inget lag i Sverige har satt spelet ordentligt. Hur kan man inte lösa det bättre, undrar jag.

Challenge accepted. När det känns stabilare att dra till Porto över en helg tar vi kontakt med Magnus Andersson där. Ciao!

Stürmerfoul #4_PDF_low (SMAKPROV)

Nästa nummer utkommer första veckan i maj.

Prenumeration: https://sturmerfoul.se/prenumeration/

Köp av tidigare nummer: https://sturmerfoul.se/butiken/

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.