Tio snabba med Jesper Östlund - Stürmerfoul

Tio snabba med Jesper Östlund

Hallby är tillbaka i högsta serien.
Tränare Hesper Östlund ser fram emot premiären och hoppas kunna ta fram en dubbel snus framåt kvällen.

Det är 53 år sedan Jönköping hade ett lag i högsta serien – hur är draget efter handboll i stan?
– Det finns ett jätteintresse. Om man jämför med när jag kom till Jönköping för ett år sedan så är det väldigt mycket mer drag nu. Folk på stan har längtat efter det här. Jag har veckovis kontakt med lokaltidningarna och det blir ännu mer skriverier nu när vi kommer igång med matcherna.

När det stod klart att ni kvalat er upp, mot Karlskrona, hur gick dialogen med din styrelse? Klev du in på kontoret med en lista och sa ”Vi behöver de här namnen för att klara oss kvar”?
– Nej, sedan vi gick upp har vi bara värvat en spelare – Adam Tumba. De andra tre hade spelat med oss oavsett vilken serie vi spelat i. Vi jobbar med utveckling av unga spelare som sedan ska kunna ta steget vidare i karriären. Nu har Hallby dock nått en nivå som gör att de bästa kan stanna kvar vilket såklart är intressant för framtiden.

Besvara påståendet ”Ni har inte rustat tillräckligt mycket för att klara er kvar”?
– Prestationen vi gjorde i grundserien i år kommer inte att räcka i år, vi behöver vara ett par snäpp bättre och sedan vara riktigt skarpa i ett eventuellt kval. Det handlar inte om vad vi värvat, utan om att gruppen ska kunna bli ett hack bättre.

”Bara” 28-27 i genrepet mot Skånela. Summera er försäsong?
– Den har varit bra, Vi spelade några jämna träningsmatcher mot Fredricia, RIK och Sävehof. Sedan följde vi upp med en träningsturnering mot Allsvenska lag där vi gick runt på mycket folk. Vi känner oss redo.

Hur mycket förändrar man i träningsupplägget som ett lag i Handbollsligan jämfört med Allsvenskan?
– Vi gör inte mycket annorlunda utan kör vidare på samma koncept som förra säsongen. Nu blir det dock mer fokus på återhämtning i veckorna. Nu kan vi inte ha fyra träningar mellan matcherna längre, nu blir det en eller två träningar…

Er huvudkonkurrent i den förväntade bottenstriden är Varberg, hur mycket kommer ny att ”formtoppa” inför era möten med dem?
– Hmmm… Jag ser det som att vi har fem bottenkonkurrenter i mitt huvud. Vi ska inte fokusera vår formtopp mot jul då vi möter Varberg i ett dubbelmöte. Visst, det blir viktiga matcher och OM det nu blir så att vi blir lag 13 och 14 så är det ett åttapoängsmöte i de två matcherna…

Andreas Stockenberg säger i en intervju om 7-6-regeln i vårat magasin: ”Ju sämre lag jag har, desto färre anfall ska mitt lag se till att ha”. Kommer ni att spela mycket 7-6 för att få till en sådan matchbild?
– Det är ingenting vi tänker satsa på. Vi spelade kanske 20 anfall 7-6 som ett topplag i Allsvenskan. Vår stora grej är att vi ska springa mycket och få de lätta målen i omställningsspelet.

AIK och IFK Ystad är lag som tidigt på säsongerna försökt att nyttja 7-6, men misslyckats…?
– Vi ska kunna ha det som ett alternativ, men inte mer än så. Vi har inte fått in spelartyper som kan axla rollerna i ett 7-6-spel vilket är komplext.

Din brorsa Viktor Östlund spelar i Malmö i år – skulle det vara möjligt att ha er båda i samma lag någon dag?
– Det vore helt fantastiskt om den möjligheten dök upp. Det vore en häftig grej, även om vi båda har två år kvar på respektive kontrakt. Vi är rätt olika som personer, där jag är lite mer framåt i sättet att vara och han är lite mer tillbakadragen. Jag tror att det skulle fungera.

Ni har RIK i premiären. Låt oss säga att ni vinner med uddamålet efter ett avgörande i sista anfallet – inför fullsatt hall. Sedan åker du hem, stänger dörren och sätter dig i soffan. Vad undra du dig då?
– En snus framför TV:n där jag ser om matchen. En general white. En dubbel kanske!?

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.