Tio snabba med Johan Nilsson - Stürmerfoul

Tio snabba med Johan Nilsson

Tio snabba med Johan Nilsson, som var rent ut sagt brutalt bra när lillebror fick in en ordentlig pungspark på storebror i Ystadsderbyt. IFK vann med 28-24.

Först och främst – förklara för alla utanför Ystad vad ett derby mellan YIF och IFK betyder för ditt lag?

– Egentligen är det bara en vanlig match. Två poäng och sådär. Men det snackas ju mycket om matchen länge och det är alltid mycket folk på läktaren. Det blir alltid tuffa matcher och nästan alltid jämnt, så visst är det en match som betyder lite extra.

Dagen innan tränar ni samtidigt, i samma hall, med bara en halldelare emellan lagen. När börjar hetsen mot varandra? De svarta blickarna? Armbågarna i korridorerna? Laxermedlet i vattenflaskorna?

– Nä, så är det inte alls. Vi springer ju på varandra hela tiden och kollar på varandras matcher – så man har bra koll på varandra och det är god stämning mellan lagen.

Jag vet inte om jag sett IFK Ystad spela bättre än den här dagen – och det är inte första gången ni höjer er mot just YIF. Varför kan ni inte komma upp i samma kapacitet normalt sett?

– Jag vet inte… Det kan ju vara så att vi alltid kliver in som underdogs i just den här matchen. Vi har ingen press alls. Kanske är det så att man känner sig extra hungrig? 

Vilken är den största skillnaden med IFK Ystad sedan Sebastian Seifert tog över som tränare?

– Han har spelat på så otroligt hög nivå själv, så han ser spelet på ett annat sätt. Inte minst i anfallsspelet petar han mycket med detaljer, en decimeter hit och dit. Sedan förmedlar han ett lugn även om det är en tyngre period i matchen. Annars har han inte ändrat så mycket utanför planen.

Ärligt talat nu. Vad tänkte du när Henrik Knudsen blev klar för YIF? Jag hade blivit galen…?

– Jag tror ingen i laget är sur på Knudsen – som gjort så mycket för IFK Ystad genom åren. Vi har vunnit Allsvenskan två gånger och han var en nyckelspelare båda gångerna. Men visst, man höjde lite på ögonbrynen. 

Vad skulle det betyda för IFK Ystad att äntligen spela ett slutspel igen?

– Mycket, det tror jag. I fjol var vi det första laget på nio åt som klarade sig kvar utan kval. Nu har det bara gått tre matcher (tre segrar), så det är 29 matcher kvar. Men det är fullt rimligt att ha den målsättningen; att nå slutspel.

Om jag säger att IFK Ystads fans är lite Millwall, och Ystads IF:s fans är lite mer Manchester City – protesterar du då?

– Nej, jag håller med om den liknelsen. Det är lite vildare på ”vår” läktare. Man önskar att det var sådant drag i varje match – för det betyder så otroligt mycket för laget.

Ni har en del småjobbiga bortaresor under ett år. Vilken bortamatch är den man ser minst fram emot?

– Eskilstuna borta. Den är fruktansvärd. Buss hela vägen i 8-9 timmar.

En av våra läsare som önskade den här intervjun sa att du inte får den uppmärksamhet du förtjänar. Köper du det? Och skaka av dig ödmjuvkhetsmanteln nu tack.

– Näääähhh…? Jag är inte den som snackar mest eller hörs mest. Men det är inget som stör mig. Jag trivs bra utan rampljuset.

Avgöra en handbollsmatch genom ett underarmsskott i krysset på 59.59 – eller genom att ta en stürmerfoul i försvaret?

– Krysskott. Det passar mig bäst, det är trots allt något speciellt med att göra sådana mål. Det finns andra som är bättre på att ta stürmerfouls.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.
Nästa nummer utkommer 6 januari

Säkra ditt exemplar idag!

Nej tack, jag är ingen handbollsnörd.