Tio snabba med Mikael Appelgren - Stürmerfoul

Tio snabba med Mikael Appelgren

När en kantspelare hoppar in sopren med jättevinkel – och drar den rakt i nyllet på dig. Varför får du inte tokspelet, spanar in vem det var och beordrar dina lagkamrater att ”smälla” tillbaka?

– För att jag räddat bollen. Man kan rädda med allt. Jag är kanske naiv, men de flesta vill nog inte träffa mig i ansikten avsiktligt. Ofta nöjer jag mig med att ge en arg blick, det har kommit med åldern att hålla sig lugn.
Även om Karabatic knockade dig?

– När man var yngre sa man ingenting för att man hade så stor respekt för stjärnspelarna, men nu för tiden kan jag även ge onda ögat till Karabatic om det skulle ske.

Om du själv var straffskytt och Jim Gottfridsson stod i mål. Vart skulle du placera den på honom?

– Över huvudet, lätt. Helst ett hårt skott dessutom. Payback!

Inga målvakter gillar väl 7-6-spelet? Men nu när Kristján Andersson tagit över Rhein-Neckar Löwen har det väl blivit lite mindre av den varan?

– Ja, och jag tycker att det är skönt. 7-6 kan vara ett bra vapen att ha i sin arsenal när anfallsspelet går i stå, men jag vill såklart helst se handbollen utan 7-6-spel.

Du är en av tre lagkaptener i Rhein-Neckar Löwen denna säsong. Vad har det inneburit för dig?

– Jag har fått en lite större roll i laget och känner ju Kristján sedan tidigare eftersom vi jobbat tillsammans sedan 2016 med landslaget. jag förstår hur han vill ha det i gruppen. Utanför banan involverar han spelarna mycket för att få in känslan av att hela gruppen är viktig. Det skapar harmoni i en annars väldigt hierarkisk miljö och just det tycker jag om att vara en del utav.

Tobias Karlsson menade att det störigaste med att dela rum med Martin Boqvist, när de spelade i landslaget ihop, var Boqvists pedantiska ådra för detaljer. Kranvattnet fick inte vara för ljummet och så vidare. Vilka är Andreas Pallickas karaktärsdrag du hade kunnat leva utan, för jag utgår bara att du är rumspolare med honom?

– Jag brukar bo med Kim Ekdahl du Rietz faktiskt!
Ah, pilottänket, det blir inget bra om båda målvakterna blir sjuka samtidigt?

– Exakt. Kim och jag skapar någon slags kaos tillsammans. Vårat rum tenderar att bli ett nomansland. Vi har pratat om att försöka bli mer ordningssamma, men…

Det låter som ett bra efterfestsrum?

– Njae, vi sover båda rätt tidigt. Bortsett från en eventuell EM-finalseger, då kan vi köra i vårat rum.

Er presschef Daniel Vandor brukar roa sig med att spela etta i försvaret när damlandslaget tränar. Brukar han våga sig på sådant när grabbarna lirar?

– Nej nej. Men han spelar gärna fotboll med oss. Han har en vilja som är större än sitt kunnande. Jag ser honom som en vänsterback utan konsekvenstänk.

Det är den bästa typen av vänsterbackar. Hur är du själv som fotbollsspelare?

– Själv är jag en defensiv mittfältare eller mittback, som brassen Lucio. Det är en fullt rimlig jämförelse.

I ett parallellt universum – där du inte blev handbollsmålvakt. Vad hade du haft för profession då?

– Det är faktiskt en fråga jag ställer mig rätt ofta. Jag hade nog varit… Idrottsläraryrket är en kliché och jag har provat mig på det – så nej, inte det. Men idrottspsykolog kanske!

Utav alla matcher och situationer du varit i genom åren, finns det någon du minns lite extra sådär?

– Ett av mina starkaste minnen var när vi vann Partille Cup 2005 med Kroppskulturs 16-åringar – mot ett favorittippat LUGI som hade Anton Månsson, Kim Ekdahl du Rietz och så vidare. Det minnet lever kvar starkt. Jag minns speciellt känslan från dagen efter; det fanns en glädje, men även en tomhet efter att ha vunnit den där guldmedaljen.

Säg minst tre saker du gör exakt likadant varje matchdag.

– Jag är alltid noga med att vika och lägga mina kläder i rätt ordning; rätt uppvärmningströja, matchtröja, byxor att byta med i halvtid och sådär.

– När jag går in i hallen har jag alltid samma uppvärmningssekvens, samma rörelsemönster.

– Sedan brukar jag och fysioterapeuten Sven Raab alltid sjunga tillsammans när han tejpar mina fötter. Just nu på Spotify-listan har vi Dancing Queen med Abba, September med Earth, Wind and Fire och By The Way med Red Hot Chili Peppers. Sven är bäst på text, jag på melodin…

Familjen är bortrest. Du är hemma ledig en helt dag och huset är tomt. Vad hittar du på då?

– Haha. Jag är ju alltid ensam hemma med mitt distansförhållande! Först blir det kanske lite dataspel, League of Legends. Sedan lagar jag lite god mat. Jag har lärt mig att uppskatta att laga mat till bara mig själv. Det blir nog en balkantallrik med Cevapcici. Sedan avslutar jag dagen med ett varmt skönt bad.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.