Tio snabba med Nathalie Wingemo - Stürmerfoul

Tio snabba med Nathalie Wingemo

När du presenterades i GT Söder i höstas sade du i en intervju att du ”börjar bli lite till åren kommen”. Men ärligt talat, 28 är väl ingen ålder för en målvakt?

– Nej, det klart. Som målvakt kan man ju hålla på bra länge. Det handlar mer om att jag redan avslutat karriären två gånger. Mitt mål med handbollen ser lite annorlunda ut idag jämfört med när jag var 18, vilket har både sina för- och nackdelar såklart. Nu kan jag distansera mig mer ifrån det, idag spelar jag enbart för att det är kul. 

I samma intervju sade du också att du tycker det är viktigt att Stockholmshandbollen får mer gehör. Hur menar du då?

– Jag tycker att handboll behöver mer utrymme i Stockholm, det vore ju roligare om vi kunde skapa en större handbollskultur i stan. Som det är nu är det ju väldigt koncentrerat till Göteborg och Skåne. Skuru har varit en förening som länge varit själva på damhandbollsscenen i Stockholm. Så det är i alla fall positivt att vi nu är två klubbar, särskilt då det inte finns något herrlag på samma nivå. 

Vad kan du, som ”gammal i gemet”, bidra med till laget?

– Jag tror mest att jag med min erfarenhet vet vilka krav som ställs på individen när man spelar på den här nivån. Kommer man från serier underifrån kan det nog vara svårt att förstå allt vad det innebär. Det handlar ju inte bara om att göra jobbet på matcher och träningar utan det är mycket annat man måste sköta runt omkring också. Man måste kunna planera och vara medveten om sin kost och sömn, det är extremt viktigt. 

Hur går det när man jobbar vid sidan av?

– Det blir ju såklart svårt. Jag jobbar hundra procent eftersom vi ju tyvärr inte får en ersättning som är stor nog att klara sig på. Man får inte mycket tid över till vänner och familj så den biten blir mest drabbad, helt klart. Du tvingas planera det mesta i livet – och det har jag blivit jäkligt duktig på.  

På tal om lön och kontrakt: Fatos Kücükyildiz berättade i en intervju med Stürmerfoul att det ingick ett busskort i hennes kontrakt. Som lagets ”veteran”, har du lyckats deala till dig något mer?

– Alltså, jag får ju en lön. Mer än så vill jag inte kommentera.

Målvakter beskrivs ofta i termer som lite ”speciella och galna”. Skulle du säga att du lever upp till den beskrivningen?

– Ja, många säger ju det. Att ”du är ju knäppt som ställer dig i mål”. Jag vet inte… kanske det. Men framförallt handlar det väl om att man inte är bollrädd. Galen är jag inte. Det hoppas jag i alla fall… 

Har du spelat på någon annan position? 

– Jag har hoppat in som utespelare i Skurus ”korpengäng” i divsion 4 ett antal gånger. Mest på niometer. När man lirar där drabbas man dock av en lite skev verklighetsuppfattning. Man vill gärna tro att man hoppar tre meter högt och dunkar in den krysset. Men riktigt så ser det inte ut, tyvärr. 

Har du något favoritskott?

– Ett underarmsskott sitter ju alltid fint! 

Ni ligger ju lite pyrt till i botten av tabellen. När får vi se er vända på steken?

– Nu hoppas jag! Det blir ju väldigt spännande att se när serien vänder. Vi har flera extremt viktiga matcher efter varandra, där det förhoppningsvis finns mycket viktiga poäng att plocka. Annars tycker jag att vi gjort det bra i många matcher under långa stunder, men där vi inte räckt fram hela vägen. Så det gäller att få ihop det i en hel match. Jag vet att vi besitter en hög kapacitet och vi inte har fått ut vårt ”max” än så länge. 

En fågel viskade i mitt öra att du fortfarande är involverad i Skuru. Vad är din roll där?

– Jag har ett uppdrag som damelitansvarig. Det innebär att jag på olika sätt är med och utvecklar damverksamheten i klubben, från a-flickor upptill damlaget. Jag sitter också med i styrelsen i och med mitt uppdrag. Tidigare har jag även haft en roll som utbildningsansvarig i klubben. 

Hur funkar det, när du samtidigt spelar för GT Söder?

– Jo, jag tycker det funkar bra mestadels. Det stora problemet är att tiden inte alltid räcker till. Man får offra ganska mycket vid sidan av handbollen. 

GT:s tränare Vaggo Schjölin är ju krönikör för Stürmerfoul. Har han några andra strängar på sin lyra som vi inte vet om?

– Hmm… Svår fråga, vet inte riktigt. Det jag kan säga är att han drabbats av lite storhetsvansinne. Han är vill gärna tro att han fortfarande kan hoppa in och dominera i ”Bajens” a-lag…

Lite som du division 4?

– Haha! Exakt så.  

Av Jonas Fiskaare

Skrivet av


Stürmerfoul
Sveriges nya handbollsmagasin!