Tio snabba med Olafur Gudmundsson - Stürmerfoul

Tio snabba med Olafur Gudmundsson

Försäsongen är klar. Det pratas om att IFK aldrig har haft en försäsong med sådan tung träning som nu. Stämmer det?

– Nja, vi har alltid kört tung försäsong, även med Ola. Dock är det intensivare handbollspass nu, längre och tyngre pass. Men det är nog olika från spelare till spelare vad de svarar på den frågan.

Har du någonsin haft bättre kondis än nu?

– Nej. Vi gör tester varje år med olika mätningar och jag är på topp på vissa delar – på bekostnad på andra delar. I fjor tränade jag mycket hopp, spänst och snabbhet. I år har jag jobbat mer med kondition. Jag är nöjd med mina värden och känner nästan inför varje säsong att ”nu är jag i bättre form än någonsin”. Vi kan gå på gym varje dag och löpträna varje dag – utan slitaget med matcher. Då kan man för en gångs skull gå fullt ut varje träning.

Revansch är en stark drivkraft. Hur mycket drivs du av det?

– Inte mycket, skulle jag säga. Och jag tror de andra killarna är likadana. Hade vi vunnit SM-guld i fjor tror jag att vi velat vinna lika mycket i år.

Vranjes pratar om att han ser en hunger på träningarna nu som han sällan sett. Känner du samma sak?

– Ja, verkligen. Man märker det både fysiskt och mentalt att vi har någonting gott på gång. Det kan vara svårt skilja på revansch eller hunger ibland, men jag lutar nog mer åt ordet ”hunger”.

Bäst av fem matcher eller en final?

– Jag gillar upplägget med fem matcher. Att jobba stenhårt en hel säsong och att det sedan ska avgöras i en enda match känns inte helt bra. har ett av lagen två sjuka spelare just den dagen kan allt vara förstört – inte minst eftersom det ligger så mycket i potten; både ett SM-guld och CL-plats.

Jihed Jaballah kom in sent i laget – hur lång tid tar det att spela in en ny mittsexa i ett lag?

– Det kommer att ta tid, inte minst med tanke på att han kommer från en helt annan handbollskultur. Som tur är har vi två andra mittsexor i laget. Jag tror att han kan lära sig systemet rätt snabbt och spelet i sig, men tajmingen och attityden och allt annat vi står bakom tar längre tid. En eller två månader – eller ett halvår.

Inför varje säsong brukar böteslistan uppdateras?

– Philip Henningsson har tagit över efter Johannes Larsson det här året. Han har ändrat en del, men framför allt har Ljubomir Vranjes förnyat böteslistan. ”Ljubo” har tagit bort en del onödiga bötessaker och samtidigt höjt priset på saker som att komma sent eller felaktig klädsel. Vi vill vara så professionella som möjligt även med sådana detaljer. Vad jag får böter för oftast? Det kan hända att jag glömmer vattenflaskor eller så…

Att ni trivs i Arenan är ingen hemlighet. Men vilken bortamatch tycker du är roligast att spela…?

– Jag skulle säga två. Dels LUGI nere i Lund, för vi får med oss mycket av våra fans då. Sedan har jag stor respekt för Estrad i Alingsås, det är kul att spela där med så bra stämning på läktarna.

Och vilken bussresa är tråkigast…?

– Eskilstunaresan. Mest för att det är så långt.

Ni har vunnit en match i arenan och du åker hem och landar i soffan. Vad unnar du dig då?

– Gärna något isländskt godis. Och nej, det är inte torkad fisk…. Vi jobbar mycket med choklad och lakrits. Min fru är expert på det. Jag unnar mig inte sådant speciellt ofta, men om det är läge så…

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.