Tio snabba med ölskapare Staffan Olsson - Stürmerfoul

Tio snabba med ölskapare Staffan Olsson

Hallå där Staffan Olsson, som i dagarna ger ut ett eget öl. En lager. En kul lager.

När kom idén med ett eget öl?

– Den har funnits där länge. Jag har lekt med tanken i många år.

Är det ditt namn på en flaska bara eller har du suttit hemma i badkaret och ”bryggt själv”?

– Jag har inte haft något behov av ett namn på en flaska. Det har mer varit en rolig grej och jag har varit noga med att det ska vara ”min” öl. Tidigare har jag varit i kontakt med flera olika människor i frågan, men det har runnit ur sanden. Nu har vi fått till det här genom ett samarbete med Södra Maltfabriken i Haninge, ett hantverksbryggeri – så det är bra grejer.

Hur smakar ölen? Den beskrivs som ”En solnedgång i Honolulu…”

– Jag är ingen expert på detaljer, men det är inte en massa körsbär och lakrits och sådant där… Jag gillar lager och kan stå för den här produkten. Bryggmästare Magnus och jag plockade fram olika förslag på smaker och så fick jag prova mig fram. Jag har beskrivit vad gillar för honom och vi har kommit fram till det här. Det är en ekologisk öl med smak av malt och humle.

Hur är ditt ölintresse generellt?

– Jag är ingen finsmakare som håller på att analysera eller så. Jag har alltid bara gillat öl. Och 13 år i Tyskland påverkar kanske också en del? Folk till höger vänster gjorde ett tag väldigt mycket eget vin, men jag tror inte det är så många som gjort eget öl.

Hur har kullagernamnet kommit till? Är det du som är geniet?

– Jag promenerade hem en dag efter att ha varit på gymet. Plötsligt dök det här namnet bara upp i skallen på mig. Då sprang (!) jag hem och skrev ner det för att inte glömma bort det.

Om man sitter hemma och kollar på EM. Vilken meny ska man köra med om stjärnan på bordet är En Kul Lager?

– Enligt bryggmästaren så passar den bäst till att drickas för sig själv. Husmanskost ska också passa.

Inte grillchips och vitlöksdip alltså?

– Jodå, allt som en vanlig bra lager funkar med. Snacks är kanon.

Releasefest på Estrad i Alingsås, i samband med landskampen mot Egypten 7 januari? Jag trodde att du skulle ha den på Gröna Jägarn efter en Bajenmatch?

– Nä. Det blir för lokalt.

Vart går den att köpa?

– Den kommer att finnas på Restaurang 12 i Fan Zone from den 9 januari. Sedan fins den snart också so, beställningsvara på systembolaget. Sedan självklart på Harrys i Alingsås och även på utvalda platser i arenorna i Göteborg och Malmö.

Om någon annan från Bengan Boys-gänget skulle ge ut något på flaska. Vem skulle det vara och vad? Ljubo med en egen slivo? Ola Lindgren med en hallonsaft?

– Peter Gentzel är väldigt vinkunnig vet jag. Liksom Mats Olsson som bor i Spanien; han skulle nog kunna ge ut någon fin rödvinare om inte annat.

Fakta från Juvinum:

Enkelt sagt: Ljus pilsnermalt med tysk humle.

En ljus maltig lager med inslag av knäckebröd, honung och torkad frukt.

Ölen är ofiltrerad och opastöriserad vilket ger ölet en levande karaktär.

Färgen är gyllengul med lätt skimmrande dis, som en solnedgång i Honolulu.

Funkar perfekt som sällskapsdryck eller gärna till husmanskost. Serveras vid 8-10 grader.

Finns på Systembolagets beställningssortiment med säljstart 7/1 2020 BEST NR.8030903

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.