Tio snabba med Robert Månsson - Stürmerfoul

Tio snabba med Robert Månsson

Du har, på grund av en knäskada, tvingats lägga av som handbollsspelare. Sista operationen skulle göras nu i augusti – hur har sett gått?
– Den utfördes för två veckor sedan lite drygt. Läkaren trodde att vi skulle behöva sy eller plocka bort menisken, vilket hade varit dåligt för framtiden med lång rehab. men det visade sig att den mest hade fastnat i brosket och slitit ut det sista av brosket i knät. Så menisken är kvar.

Och du är kvar i handbollens värld?
– Ja, men inte som spelare, den tiden är förbi.

Du fyller 27 bast idag – grattis! Vad önskar du dig?
– En trevlig kväll med frugan. Kanske blir det en tur till någon restaurang. Måste jag önska mig någon present blir DET att frugan bjuder på något gott att äta. Lite oxfilé och en bärs kanske.

En ny tjusig titel har du fått i Malmö också?
– Japp, ”Sportchef Ungdom” är den officiella titeln. Jag har även gått och hjälpt till med damlaget en del, vilket inte var tanken från början. De har ju visionen om att nå eliten och för min del handlar det om att ta fram en handbollsfilosofi och vara tydlig med vilka typer av spelare vi vill forma.

Det bor allt det en liten tränarwannabe i dig?
– Jadå. Jag har alltid tänkt att tränaryrket verkar lockande. Men först vill jag komma bort från golvet lite grand. Efter att ha spelat så mycket såpass nyligen så är det en omställning med det nya livet. På sätt och vis är det skönt att inte ha ett fast och bindande schema från augusti till midsommar. Nu öppnar vardagen upp sig på ett helt nytt sätt och det blir ett nytt liv för mig och min fru.


När tänkte du senast ”Man kanske skulle vara med på en träning åtminstone, det kan väl inte skada? Klister och liniment och blåsor på fingertopparna – härligt.”?
– Den tanken har inte kommit över huvud taget. Jag har inte haft det minsta sug och det har nog att göra med att jag hade motiveringsproblem sedan kroppen sa ifrån. Dessutom känns som att någon kör in en kniv i axeln när man kastar en handboll, så det är inget som lockar alls.


Kika i kristallkulan. Vad gör du när du fyllt 30 om tre år?
– Jag startade en ny treårig utbildning just idag faktiskt, på IHM Business Scholl där jag ska plugga till marknadsekonom. Så om tre år har jag den titeln och har avancerat inom HK Malmö. Då har jag ett stort ansvar för hela föreningen och har byggt färdigt HK Malmös ungdomsverksamhet. Det hade varit häftigt att under den perioden ha tagit HK Malmö till ett USM-guld.
– Annars är jag just nu 50% i HK Malmö och 50% student. Sedan är jag även huvudinstruktör på Malmö Idrottsgymnasium.

När det kommer en göteborgare som aldrig varit längre söderut än i Mölndal och du ska visa honom Malmö – vart tar du honom?
– Jag är svag för Möllan och området där. Många har förutfattade meningar om den stadsdelen, men jag tycker att den är vacker och personifierar Malmö. Trevligt folk, kall öl och god mat i en härlig atmosfär.


Viktigt nu. Hur vill du ha din falafel?
– Med halloumi, blandad sås – och utan saltgurka. Jag älskar saltgurka som enkel enhet, men inte i hop med annat.

Vad i… Så du är ett sådant jon som går på McDonalds och beställer cheeseburgare utan saltgurka?
– Exakt. Eller, jag plockar ut saltgurkan och äter den för sig själv.

Herregud… Tack tack, Robert. Vi avslutar intervjun här. Lycka till med allt och grattis igen.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.