Tvåårsjubileum för Stürmerfoul - Stürmerfoul

Tvåårsjubileum för Stürmerfoul

I September 2019 släppte vi det första numret av Handbollsmagasinet Stürmerfoul. Vi var övertygade om att handbollsälskare i landet ville läsa mer längre nördiga reportage, granskningar, initierade krönikor och personliga porträtt om de många profilerna i vår sport.

Det hade vi rätt i. Mottagandet har nästan uteslutande varit väldigt positivt och sporrat oss till att fortsätta. Men när det kommer till magasin i printbranschen så är ett år inget år. Två år kanske starten på en vana. Konceptet kommer vi inte att rucka på. Vi vill vara en fysisk produkt med lång livstid. Man ska kunna åka på en bortamatch i februari 2032, öppna ett gammal nummer från 2021 och faktiskt lära sig någonting – eller bara roas.

Föga visste vi att benen mer eller mindre skulle slås undan på oss efter tre nummer, då pandemin greppade tag i omvärlden. Behovet om att läsa om handboll fanns kvar, men marknadsekonomin gjorde på stället marsch. Inga markndassamarbeten med Partille Cup och Åhus Beach. Annonsörer som backade ur.

Det hade varit enkelt att ge upp då. Skulle vi köra vidare ideellt, eller rättare sagt betala för att ge ut magasinet – eller ge upp?

Vi har valt att kriga vidare. Delvis för att det är så kul. Delvis för att vi vill tro och hoppas att framtiden är ljusare ur ett pandemiperspektiv. Men mest för att den positiva responsen från er läsare är så otroligt motiverande – uppenbarligen finns det ett behov.

Samtliga 12 nummer så här långt.

I nummer #12 har vi lyft på locket hos alla lag i Handbollsligan, SHE och Allsvenskan Dam & Herr. Lite fakta, lite tips och mycket snack med spelare och tränare i alla lag. I de elva första numren har varje magasin varit 120 sidor. Nu blev det 160. Varför hålla tillbaka?

Dessutom kan ni läsa två artiklar om IHF. Dels om ”Dr Hassan” och hur det kommer sig att han återigen kandiderar till återval som president – utan motståndare. Kaoset, skandalerna, polisutredningarna, mutanklagelserna och de interna avhoppen till trots verkar ”Faraon” inte gå att rubba från sin tron. Frågan är vad det betyder för handbollen?

I IHF:s högsta organ sitter även svenskan Anna Rapp. Hur ser hon på organisationen och sin egen roll?

Dessutom har vår Jasmin Zuta krönikerat – liksom Rättighetsbyråns Björn Stenvad.

Nummer #12 utkommer till sina prenumeranter från och med den 10 September: här går det att teckna prenumeration: https://sturmerfoul.se/prenumeration/

Jag är glad att så många valt att stötta det här projektet och ännu gladare att ni tycker att det är värt det. Svensk (och även internationell för den delen) handboll måste i större utsträckning granskas, ifrågasättas, lyftas fram och berättas om. Det finns så mycket bra, och kanske dåligt, som behöver komma upp till ytan.

Vi kör vidare. Nu inne på år tre. Hajde!

/Christoffer

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.