Var går gränsen? - Stürmerfoul

Var går gränsen?


Sävehof tar in Huawei som sponsor – eller partner. Det är naturligtvis anmärkningsvärt i sig. GP har rapporterat som saken HÄR.


Jag har personliga åsikter och tankar kring klubbens samarbete, men tänkte lägga dessa åt sidan.Det är nämligen viktigare vad andra tycker och tänker kring det här. Som klubbens nuvarande medlemmar och dess partners. Är Huawei-samarbetet förenligt med klubbens värdegrund? Det återstår att se. Stormen kring Sävehofs Huaweisamarbete blåste över anmärkningsvärt snabbt. Åtminstone av vad som går att utläsa utåt sett. Om samarbetet sedan förlängs efter ett halvår återstår att se.


Det viktiga i denna fråga är: Var går gränsen?

Hur ska integritet, den moraliska kompassen och ekonomi balanseras? Vilka pengar är okej att ta emot och vilka är det inte? Frågan är känslig, men Sävehof kommer inte bli den enda föreningen som ställs inför liknande val. Nu när många organisationers existens står på spel – åtminstone om man vill fortsätta att bedriva elitverksamhet.

Jag ser allt fler stora föreningar och idrottare som väljer bort vissa varumärken. Till och med vissa branscher. Spelbolagsbranschen blir allt mer ifrågasatt. Eller, kanske framför allt dagens spelbransch som går i spåren av de senaste årens otroligt intensiva marknadsföring. När kommer det höjas röster att spelbolags pengar också är blodiga?

Den svenska idrottsrörelsens välmående är till stor del uppbyggd på Svenska Spel, Bingolotto och nuförtiden stora internationella spelbolag. Handbollsligan och SHE har Svenska Spel som Huvudpartner. Allsvenskan i fotboll har Unibet. Exempelvis. Hade det från centralt håll inte begränsats till ETT spelbolag hade vi sannolikt sett klubbarna marknadsföra många fler spelbolag.


Därmed inte sagt att beskyllas för förföljning/kartläggning av folkgrupper (genom att samarbeta med, kanske rentav i förlängningen ägas av, diktaturer) är samma sak som att göra reklam för Bingolotto. Absolut inte. 

Men om vi tittar på en indexskala där Djävulen själv är 100, Huawei är 75. Vad är då internationella spelbolag? Vad är Bingolotto? Vad är då bilföretag som säljer bilar med fossilt bränsle? Vad är då företag som säljer alkohol?

Var går gränsen!? Index 98? Index 85? Index 75? Och flyttas gränsen nu när klubbarnas existens är mer hotad?

På tal om Bingolotto. Det är ingenting som elitspelarna i handboll får göra reklam för, eftersom Folkspel är en konkurrent till Svenska Spel, men det är en annan historia.


Idrott och politik hör inte ihop sägs det ibland. Jag förstår poängen. Men idrott ÄR politik. Nu kanske mer än någonsin. Nu mer än någonsin ställer alla partners i en förenings nätverk större krav på vilka som är med. Vilka affärer som kan göras när dörrar inom nätverket öppnas.

Sävehofs Huawei-case kan mycket väl bli det som markerar gränsen för vilka som får vara med.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.