Vardagslunk, Möllers tredje titel på 8 månader & Ystadshets - Stürmerfoul

Vardagslunk, Möllers tredje titel på 8 månader & Ystadshets

Jaja.

EM-guld är kul och allt det där.

Men nu är både Handbollsligan och SHE igång igen. Och Allsvenskan för den delen. Och Cupen.

Vi kan väl inleda med det sistnämnda.

Sävehof åkte ner till Lund och dödade finalen direkt. Sju bollars seger (37-30) inför hemmamötet. De matchbollarna bränner de naturligtvis inte.

LUGI stretade emot bra, trots en skadad Isak Persson, men räckte helt enkelt inte till. Sävehof är för tunga, stabila och kyliga på samma gång. Vart man än lägger vikten i en vågskål vinner alltid den tyngsta delen.

För Felix Möller blir det tredje (!) titeln inom drygt åtta månader. Ett SM-guld, ett EM-guld och ett Cupguld.

Och vilka ska stoppa dem från att ta SM-guld?

***

Tänk att vara agent för Casper Käll…

***

Ystads IF som ikväll vann mot IFK Ystad i derbyt?

Ja, kanske. 

Men nu är Kim Andersson opererad (han lär vara tillbaka senast i ett slutspel) men även Niklas Kraft är out efter en ny (förbannad djävla pissig) hjärnskakning.

Är det någon som har numret till Oscar Jensen…?

Det lutar även mer och mer åt att IFK Ystad blir laget som åker ur. Om jag måste gissa nu åtminstone. Laget är lite som en bil som hackar. Man fattar att något inte stämmer, men jag är för korkad för att fatta vad.

Laget har bara RIK efter sig – som, ja, ni fattar. Vem kan se Palicka komma sist i en liga någonsin? Kanske hans grabb, men resten av oss tror nog att det ska gå vägen för de vita eleganterna till slut.

”IFK – noll titlar”

Det var ett budskap som YIF-supportrarna förmedlade i Ystadsderbyt i afton.

Lite kaxigt från en ständigt hårdsatsande aktör som bränt konstant sedan 1992, och innan dess bara har ett guld till (1976).

Men det uppskattas ändå. Mer hets tack. Militärerna mot arbetarklassen.

***

I SHE noteras flera saker.

H65 Höör har varvat upp och tar sina segrar mot ”enklare” lag. De skickar ut en av sina målvakter, Irma Schjött, till proffslivet redan nu efter kvällens match. Irma Schjött tar sig an uppgiften i Thüringer framöver.

Ingen fara för H65. De har även Gry Bergdahl (månadens målvakt i januari) och en gammal räv i återinkallade Jannike Wiberg.

Värre är det för Kristianstad. 18-åriga Lova Jönsson må vara ett spännande namn för framtiden, men att redan nu låte henne ha förstafiolen understöttad av en återinkallad Ida Jönsson gör att slutspelschanserna för KHK minskar. Lägg därtill skadade spelare, sjuka spelare och tränare och en del annat så känns inte detta som KHK:s år.

Slutspel? Knappast.

Kval nedåt? Eventuellt. Om BK Heid eller Kärra vinner någon match mer än förväntat.

***

Skövde pressade Sävehof länge. 25-25 med sju minuter kvar, men IKS seglade sig ur stormen.

Jamina Roberts hängde elva mål och dominerade, men ”Birken” i Skövde har någonting intressant på gång. Minns att laget tog skalpen av Skuru.

I Skövde spelar en oerhört intressant tjej vid namn Melina Pilav. Tre mål ikväll för sin moderklubb, men hon har redan fått sitt genombrott i SHE och har, gissar jag, fina förutsättningar att komma längre i handbollskarriären än ”bara” Skövde.

***

I LUGI har Clara Lerby en ny skada som, som hon sa i en SVT-intervju dag, kan kosta antingen veckor eller en hel säsong. Svar genom inom någon dag.

Vem plockar Axnér in då? Emma Rask har varit ärkepetad efter att ha gjort det bra i OS, men ser betydligt formstarkare ut nu än i början av säsongen.

***

I Herrallsvenskan noterar vi att OV Helsingborg efter en sämre inledning på serien nu varvat upp ordentligt. Seger hemma mot Varberg innebär inte bara utökad serieledning (AMO har två matcher mindre spelade) utan att man sätter press på sina motståndare.

OV har en uppåtgående kurva, en bred trupp och en lovande skribent i Albert Månsson, som numera extraknäcker för Stürmerfoul.

Jag tror allt mer att OV vinner serien. Och att Amo (som det hackade ordentligt för i offensiven vid Skånelatorsken) kvalar sig uppåt. Känner jag småländska kassörer rätt vore väl det drömscenariot och då kan kassören ifråga nog bjuda hela laget på Bussula och några Falcon på pizzerian.

***

I Damallsvenskan åkte Tyresö upp och drog ner brallorna på extremt favorittyngda Boden – och leder nu serien! Den såg jag INTE komma i höstas.

Samtidigt som den forna storheten Eslövs IK har stora problem och faktiskt riskerar att trilla ner i division ett (via kval). Ystads IF kommer att gå upp i Allsvenskan hur som helst – den satsningen bär nämligen frukt.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.