Vilja att vara transparenta? Hahahaha! - Stürmerfoul

Vilja att vara transparenta? Hahahaha!

Bye bye Boden och OV Helsingborg.

I övrigt lever verkligen ligorna inför sista omgången. Vilka vinner serien, vilka kniper slutspelsplatser och vilka får kvala och allt det där.

Det är tiden på året då drömmar krossas och ångest äter upp människor inifrån. Och allra värst tror jag det är för alla de som har Redbergslids IK nära sitt hjärta.

Skulle den klassiska klubben åka ur, antingen direkt (det tror jag kanske ändå inte) eller via kval (inte alls orimligt) så är det frågan vad som händer.

Vi vet vad som hände med Drott.

De senaste åren känns det som att RIK har trampat lite på samma stig, nedåt mot avgrunden, men av olika anledningar än i Drotts fall. Med en stad som skjuter klubben i knäskålarna och för säkerhets skull hugger den i ryggen.

OV Helsingborg och Aranäs kommer med all säkerhet att studsa fram och tillbaka mellan ligorna. De har samtidigt organisationen, hallarna, sponsorerna, cuperna som ger intäkter, kulturen, samarbetet med staden och inte minst återväxten. Varberg har också byggt upp goda förutsättningar i staden.

RIK har tillsammans med Aranäs lägst budget av lagen i ligan och tappade en stor del av sin identitet när Lisebergshallen revs och man tvingades bli handbollsnomader.

Nu tror jag dock innerst inne att de kvalar sig kvar. Den här gången.

I övrigt då?

Tja. Det ser ut som att Sävehof kan gå in som favoriter i slutspelet med både herr- och damlaget. Herrarna, det yngsta laget i ligan, har prickat formen fint. Men vi tycks varje år glömma bort att slutspel och seriespel är två olika idrotter.

Har pojkarna vad som krävs när ärmarna ska kavlas upp, tjuvtricken spelas ut och vansinnet tar över? 

I damligan är det också skit samma vilket lag som slutar etta, tvåa eller trea. En lättare semi för serieettan hit och dit. H65 och Skuru kommer att vara känsliga för skador. Men håller de båda lagen ihop tror jag H65 tar guld. Skuru börjar se tungt ut.

Och Sävehof har vinnarkulturen i väggarna. Det betyder mycket.

Övriga är deltagare i sammanhanget.

Jag hade hoppats att lag som Önnered och Skara skulle vara redo redan i år att morra till i en kvarts/semi-final. Men har dämpat de förväntningarna.

***

Den senaste tidens snackis har annars varit hur det fungerar när domarkommitténs och disciplinnämndens vägar korsas. Och hur fullständigt sinnessjukt uselt det fungerar när spelare ska stängas av, när felaktiga beslut inte kan rivas upp – och hur eländet ska kommuniceras ut.

Generalsekreterare Robert Wedberg menar, i en intervju med Handbollskanalen att det finns en ambition om att vara transparenta, men att det inte går på grund av nuvarande GDPR-regler.

Det är naturligtvis enbart dravel.

Det är inte acceptabelt att bara ”ta det”. Men ingen vågar ifrågasätta. Allra minst de aktiva. Handbollen är uppenbart för liten när sådant nonsens accepteras. Vilken elittränare som helst med ambitioner att nå landslagsnivå i någon form vet om det är en politisk dans man måste dansa med i. Och att SHF-topparna för och de aktiva följer.

Det finns ingen som helst önskan om transparens inom Svenska Handbollsförbundet. Det är precis tvärtom.

Det finns ingen som helst ambition om att kommunicera tydligt och öppet. Det är precis tvärtom.

Att informera om vem som är avstängd eller bestraffad är sådana grundläggande och enkla självklarheter som SHF får att låta som sekretessbelagda NASA-handlingar.

Vilja att vara transparenta? Hahahaha.

Sedan kan man ju även ifrågasätta hur SHF väljer att kommunicera sporten i andra sammanhang också, inte minst i social media och när det kommer till statistik och information i elitmatcherna, för att skapa intresse kring sporten.

Att hantera den typen av kommunikation är enkelt.

Om man vill.

***

Svenska Cupen i handboll hoppas jag blir någonting väldigt positivt i längden.

En titel till att kämpa om. Kanske med Europacupplats i potten. En extra krydda för alla de lag som vill spela mer matcher, men aldrig skulle drömma om att hosta upp en kvarts miljon för att spela två-tre omgångar i den lägst rankade Europacupen.

Damlagen spelar redan nu för få matcher, åtminstone de bästa lagen, och jag tror att det kan bli både utvecklande sportsligt och publikt med cupen. Inte minst om man syr ihop ett Final 4-upplägg, som ju både en del klubbar och representanter för HBL/SHE länge pratat om.

Skrivet av


Christoffer Ekmark
Journalist som sent i livet frälsts av handbollen. Ansvarar för det redaktionella innehållet. Tar gärna emot tips om människoöden, historier eller allmänt sköna storys.