Zutas blogg: "Då krävs det något mer än detta direkt oproffsiga agerande" - Stürmerfoul

Zutas blogg: ”Då krävs det något mer än detta direkt oproffsiga agerande”

Det närmar sig en upplösning ala Hitchkock i Handbollsligan. Vem klarar av att hålla huvudet kallt? 

Det råder ju inga tvivel om att precis vad som helst kan hända när i princip alla lag i serien möts. Hur mycket har de yttre faktorerna påverkat? Mer än de flesta tänker sig är min känsla. Påverkan på spelarna, adrenalinet som pumpar inför en match, känslan av att publiken lever sig med. Det är vad man lever för som elitidrottare. Ta bort det och en stor del av hela spektaklet försvinner ner i en tillvaro där all energi behöver komma från lagen, individerna. Det är krävande. Att spela inför en fullsatt Kristianstad Arena, den känslan oavsett vilken sida du står på, det är vad allt handlar om.

Att få åka till Estraden och möta bröderna Gandalf i grått, jag vet att mina arbetskollegor på Katrinelundsgymnasiet anser att det bara är nyanser av grått men de är på väg mot kritvitt tillstånd. Det är stunderna alla vill uppleva. Förväntningarna, skådespelet, lugnet. Att vi får uppleva det i en skepnad som vi älskar i handboll, det är jobbigt för alla inblandade att inte få det som en vardag, ett tomrum som är svårt att fylla i tuffa tider.

Zoran Roganovic blir den som utmanar Jesper Östlund om slutspelsplatsen, vem hade trott det? Men Guif har gnetat på, inte alltid vackert men ofta kommit tillbaka vid rätt tillfällen när de varit uträknade. Kommer Hallby med det tuffast spelschemat av de två att få harmoni kring skador och sjukdomar innan tåget till slutspel går? Det kan ju hända saker såsom att ett lag får flera fall av covid-19 och tvingas ställa in träningar under ett antal dagar/veckor. Att hitta tillbaka till känslan och rytmen innan ett sådant uppehåll, det är inte helt okomplicerat.

RIK tog en livsviktig seger mot Varberg HK och krigade förtjänstfullt mot IFK Kristianstad. Om RIK blivit stabilare i sina prestationer så har Varberg snarare gått andra hållet och blivit svajigare är någonsin. Men precis som tidigare under säsongen har de likt en boxare rest sig på nio, hittat ett knock-out punch för att sedan däcka i ringhörnan när domaren räknat ut motståndaren. Vad som helst kan hända i Varberg men mot ett RIK som gick på halvfart var de inte ens nära. 

HK Aranäs åkte upp till Eskilstuna och klappa till ett formstarkt Guif för att sedan följa upp det med blytunga två poäng nere i Helsingborg. Det finns något som klickar till i Kungsbacka gänget i perioder, ett inre driv som till slut ger resultat i en utsatt situation. Även om det blev bakslag mot IFK Ystad så behöver konkurrenterna bakom ta poäng för att glida förbi Aranäs. Klarar Jerry av denna situation så är det imponerande gjort.

Jag tror Varberg och OV Helsingborg tar hissen ner i seriesystemet men som alla vet hittills under denna säsong så är ju allt möjligt, spänning utlovas.

¤¤¤

Ska Bodens resa i den högsta serien ta slut för denna gång? Livlinorna börjar ta slut och mot Önnered senast fanns chansen men totalt sett över 60 minuter så har det inte räckt till i allt för många matcher. Nu krävs det ett mirakel mot Skuru för att klara av att hänga kvar via poäng i sista mot Skövde HF. Det blir mycket tufft!

Var och tittade på Kungälvs HK mot Skuru under lördagen. Kungälv stretade emot i perioder men över 60 minuter som så ofta är Skuru väldigt tunga att möta. Det ska bli spännande att följa Skurus väg in i slutspelet och hur de resonerar för att ta sig hela vägen mot en finalplats. Mot Kungälv laborerade de lite med offensivt försvarsspel modell 5-1 för att sedan falla ner i ett 6-0. Tyckte mig också se ett arbete som förmodat pågår kring omställningsspelet, trycket och positioneringen i det. Även om det nästan alltid förefaller bli betydligt tajtare i ett slutspel så kan det vara en faktor som ger utslag i jämna matcher där det står och väger.

Det fanns ett tryck i andrafasen där det kom många fina löpningar in i ytor som såg lovande ut. Utöver det så finns det ett samarbete mellan Ulrika Olsson och Vilma Matthijs Holmberg som är giftigt. Skyttekapaciteten skapar förutsättningar kring M6 spel och känslan där är att Skuru på 9m har väldigt många bra alternativ att välja på.

¤¤¤

Mario Lipovac blir alltså anmäld tio (!) dagar efter matchen mot Önnereds HK som spelades i slutet på januari. Ytterligare tio dagar senare så kommer ett beslut om att Mario får två matchers avstängning. 20 dagar efter att matchen spelas. En match där domarna i situationen blåser en 2-minutare. Önnered anmäler inte, domarna anmäler inte, delegaten anmäler inte. Men domarbasen Björn Eriksson tar saken i egna händer och anmäler situationen. Ingenstans finns där någon kommunikation som förklarar vad som är fallet och varför denna anmälan helt plötsligt dyker upp.

Samma domarbas skickar alltså ner Redbergslids IK till Kristianstad igår eftermiddag. Ett Kristianstad som är medvetna om Mario Lipovac avstängning men helt saknar kunskap om att det finns en anmälan till på Redbergslids IK. Tänk dig den genomgången där Uffe Larsson sitter och går igenom ett Redbergslid som kommer till spel utan en avstängd Oskar Ysander. Ny anmälan gjord av samma domarbas efter Ysanders röda kort mot Pontus Brolin. Snabbt behandlat, 2 matchers avstängning. Ändå spännande att få höra om rapporten där de bedyrar att avstängningen kommer av träffen i ansiktet på Pontus. Samma smäll som Pontus Brolin i tidningen tydligt avfärdar som en träff i bröstet och inte i ansiktet, men prova du att argumentera för din sak i DK, verkar vara lite klurigt.

Givetvis kollade jag upp det med Kristianstads tränare som var helt ovetande om situationen. Hur är det möjligt? Handbollsligan 2021 och vi har avstängningar som dyker upp till höger och vänster. Med lag och spelare som inte har koll på vilka som kommer till spel och inte. På tal om att det ska vara proffsigt. Jösses!

Och vidare, vad för trovärdighet ger det domarna och vilken uppgift har egentligen delegaten? Om det ändå ska landa i att en enskild person kan göra anmälningar på egen hand? Ska tolkningarna om vad som bedöms som 2 min och röda kort ta fart igen inför de sista 3 omgångarna så kommer det bli intressant att följa upp huruvida domarbasen ämnar granska alla dessa matcher som nu spelas. Det med en öppenhet så Agda på 93 år kan förstå vad farbror överste kapten pratar om, ALLA är oerhört nyfikna på vad det egentligen är som pågår. För trots allt står det en del på spel om det undgått herr domarbas. Har vi inom svensk handboll på allvar en ambition att försöka förbättra förutsättningar för att alla inom sporten och utanför den ska behandla oss som något mer än en liten sport. Då krävs det något mer än detta direkt oproffsiga agerandet för allas bästa.

Skrivet av


Jasmin Zuta