Zutas blogg: "Det är viktigt att vi försöker marknadsföra alla dessa nya stjärnor" - Stürmerfoul

Zutas blogg: ”Det är viktigt att vi försöker marknadsföra alla dessa nya stjärnor”

En fläktande vind, som en påminnelse om vad som komma ska. Att vi skulle nå full stormstyrka anade förmodligen ingen. Vi hoppas, vi med blodet färgat av den klistriga bollen att gemene man ska få upp ögonen för det som får vår puls att rusa i höjden. Det är svårt att ta på och beskriva för andra när ämnet handboll kommer upp, var ska man börja? 

Förmågan sporten har att visa upp det brutala fysiska, för att glida över i empati för en motståndare, till att i nästa stund känslomässigt vara likt en orkan. Att som spelare igår i en kvartsfinal i ett världsmästerskap sitta där sida vid sida med en motståndare (båda förvisade efter röda kort) och följa en pågående straffläggning efter två förlängningar. Bara i handboll. Såg någon hur Mikkel Hansen dessutom vid Egyptiernas andra straff imponerat kastade blicken åt sin polare på platsen bredvid för att visa uppskattning för straffen som precis gått i mål, magiskt!

Känslorna att följa det i tv-soffan, handbollen har en tendens att rycka med alla under ett mästerskap. Blir lika förvånad varje gång när det börjar ramla in sms under ett mästerskap, av folk som inte är några inbitna handbollare. 

”Vad gör Slovenien? Hur kan de plocka ut målvakten? Det kan ju vem som helst se att det inte är något som man tjänar på!”

”Ärligt talat! Hur kan man ställa sig i mål i handboll???”

”Vilka är de här svenska spelarna? Vill att du berättar allt om dem!”

Det är underbart! Precis så jag vill att det ska vara. Å kanske framförallt för de unga. 

För någon som är uppvuxen med handbollen sen barnsben värmer ju detta. Jag vet vad min autografjakt 1993 i Scandinavium under VM gav för mig i form av livslångt handbollsleverne, stundande mästerskap kommer skapa exakt samma sak för nästa generation. Majoriteten av de unga lirarna idag har ju förmodligen dålig koll på Bengan Boys-eran, det är lite synd. De skapade för oss idoler, förebilder, något att drömma om. Det är så otroligt viktigt! 

Genomslagskraften ett mästerskap har är enorm. Det är viktigt att vi försöker marknadsföra alla dessa nya stjärnor så att ungdomarna får komma nära dem och börja bygga egna drömmar. 

Detta landslaget gick ju in i turneringen som ett oprövat kort vilket öppnade upp för frågor. Hur skulle det förhållandevis orutinerade landslaget klara av att lösa de prövningar som väntade? Vem skulle driva på gänget i motgång, stå upp för något för alla att greppa tag om. Om vi gör en liknelse med det överraskande VM guldet 1990 så skulle jag säga att Andreas Palicka framstår som nutidens Björn Jilsén. Han har en övertygelse i sina ögon den svenska lagkaptenen, följ med här pojkar, jag har nyckeln till VM finalen. Lite som när Björn gick och spände ögonen i de sovjetiska spelarna inför VM finalen 1990. Någonstans där tror jag Sveriges nästa två matcher ligger. Oavsett motstånd och match. Hur mycket tror de svenska spelarna på att de kan spela om guldet på Söndag? 

900310 Final, Sverige – Sovjet: Sverige, världsmästare.
900310 Handboll, VM, Final, Sverige – Sovjet, 27-23: Sveriges Björn Jilsén och Johan Eklund under prisutdelningen.
900310 Handboll, VM, Final, Sverige – Sovjet: Ola Lindgren, Sverige avlossar ett skott.

Den svenska turneringen såhär långt har ju varit lite krokig men för varje dag har laget vuxit, självförtroendet är på topp! Det enda som fått lite större värde efter gårdagens kvartsfinaler är hur stark den svenska vinsten över Egypten egentligen var, det var en nyckelmatch för det vi nu upplever. 

Och efter att Qatar som väntat blev en dag på jobbet väntar nu ett Frankrike som joggat sig hela vägen till semi. Jag har sett Frankrike spänna musklerna i matchen mot Norge och Portugal, i resterande matcher har det hackat rejält. Guillaume Gilles mannar ser ut att vackla på ett sätt som man inte är helt van vid när det gäller den franska skolan. Det innebär egentligen bara att det är svårt att sia om hur denna franska upplaga står sig jämfört med sina föregångare. Jag ser den som klart svagare. Det öppnar upp för Sverige att gå in i matchen med respekt men med en jäkla tro på att det definitivt går att välta den franska jätten. 

Satt igår och funderade på hur fransmännen ser på matchen mot Sverige och kom fram till att de bör resonera om sitt försvarsspel. Kommer de välja spelare att ställa frågor till? Vad är det effektivaste vapnet för att få till enkla mål mot Sverige? Jag får en känsla av att Frankrike kan komma att lyfta in en offensivare försvarsmodell med tydligare press på vissa svenska spelare. Problemet de har utifrån en försvarande uppställning modell 5-1 är att de inte är i närheten av samma duellspelare som innan, de är rörliga men behöver ett betydligt större understöd än tidigare år. Och jag tror att en stor svensk nyckel handlar om att få fransmännen i rörelse över tid, bollen behöver vara i rörelse och spelet utan boll avgör huruvida vi kommer klara av att få det franska försvaret i rörelse. Och om detta VM började som en lätt vindpust så kan vi förvänta oss ett svenskt landslag som tar fredagens semifinal med stormstyrka, det kommer bli häftigt! Mot final!

Skrivet av


Jasmin Zuta