Zutas Blogg: Insmugglad publik, SHE-spaningar & klickjournalistik - Stürmerfoul

Zutas Blogg: Insmugglad publik, SHE-spaningar & klickjournalistik

Nytt forum att spalta upp några extremt viktiga tankar som florerar igenom skallen. Handbolls VM stundar i pandemiska tider. Gemene man undrar givetvis vilka som tar sig hela vägen till spelet om medaljerna, jag undrar mest vilka som klarar av att ta sig hela vägen genom turneringen utan brutal smittspridning.

Det har riktats kritik mot spelare som varit avvaktande eller ifrågasättande kring hela spektaklet. Jag förstår hur kejsaren i sina nya kläder försöker få oss alla att förstå att det är av yttersta vikt att VM i hans hemland måste spelas, för ingen annan betyder det mer. Att han redan efter den första omgången där hemmanationen var inblandad smugglat in publik trots tydliga direktiv att det inte skulle bli fallet, det är uppenbart att vad fan som helst skulle kunna hända. Sjukdomar eller inte, cirkus på allra högsta nivå kan det garanterat bli när Egypten ska lotsas hela vägen mot guldet. 

***

På hemmaplan har det pausats i herrarnas handbollsliga för att batterierna ska hinna fyllas på under VM. Lite mer fys under en period för att sedan börja trappa upp kring det taktiska. Det blir oerhört spännande att se kampen kring de olika strecken och vilka som kan få till en rad med vinster för att skapa balans i vardagen. Jag kommer under våren att försöka få till lite intervjuer med tränare och spelare för att skapa lite djupare insikt för de handbollstörstande som surfat in här på Sturmerfoul, håll utkik!

***

Teckna prenumeration på Handbollsmagasinet Stürmerfoul. Nästa nummer utkommer i slutet av januari. Från 89 kr per månad.

***

SHE tuggar på och i dagarna har jag sett Skövde HF ta en meriterande seger i bortamatchen mot Skara HF. Kan detta vara vändningen för Skövde som haft en lite motig höst? Noterade att det förekom offensivt försvarsspel i perioder, med väldigt stor effekt. Hur kommer det sig att så få lag praktiserar det över längre tid? Kan bli en intressant frågeställning till några tränare under våren.

Bollklubben Heid var nere i Skåneland och tog två blytunga poäng mot Lugi HF, tycker spelet stundtals visade på gryende form för Järnbrotts stolthet. Miranda Nassers målvaktsspel kommer att bli oerhört viktigt under slutdelen av säsongen, kommer det att bära Heid hela vägen till ett slutspel? 

Jag har sett en debatt som ibland florerar kring tekniska fel i SHE på sociala medier. Jag har lite dålig koll på vilka ingångsvärden som finns i de diskussionerna men det är en intressant fråga. Tittar man på Handbollsligan så har det under en längre tid funnits en tendens att de tekniska felen minskat lite för varje säsong.

I SHE däremot är känslan att det ligger på en nivå som är så hög att det i alla fall bör finnas en tankegång där lagen är beredda att offra mycket för att vinna lite. Jag kan annars inte se hur tränarna kan rättfärdiga den enorma farten som finns i kontringsspelet med tanke på hur många tekniska fel det leder till. Jag tror på riktigt att många lag skulle tjäna otroligt mycket mer på att faktiskt gå upp med bollen och spela strukturerad handboll, procenten till målchans skulle öka väsentligt hur märkligt det än låter.

***

Rubriksättarna törstar efter saftiga rubriker, det och det endast är lösningen på alla klickgåtor som deras chefer suktar efter. Att klubbar och spelare/tränare går skilda vägar behöver inte nödvändigtvis vara en stor grej, även om det givetvis ligger bättre hos de som ska sälja innehållet. Märk väl att det är när det finns en rubrik att tjäna som intresset är på topp, vari ligger värdet i att skapa något intressant att läsa utifrån det sportsliga istället för den sortens klickjournalistik som florerar idag? 

För nog är det intressant nog att titta på handbollsmatch mellan IFK Kristianstad – Alingsås HK utan att få höra hur nyfiken Patrik Westerberg är på att få höra hur det egentligen ligger till med Ljubomir Vranjes historia i Kristianstad. Tappade räkningen till slut men nog hade bandspelaren fastnat rejält i en i övrigt spännande match.

JZ

I kommande nummer av Handbollsmagasinet Stürmerfoul med 120 sidor:

  • Intervju med Zacke.
  • Intervju med Ulrika Olsson
  • Person of the Year.
  • Nya rön om hjärnskakningar inom handbollen.
  • Så blir du bättre på att sova och återhämta dig.
  • Kristianstad HK:s uppgång.
  • 2020-listorna.
  • Ystads enorma gåvofontän.
  • Ledare, krönikor, reportage och intervjuer

Skrivet av


Stürmerfoul
Sveriges nya handbollsmagasin!