Zutas blogg: "Kan det vara så att jag saknar insikt?" - Stürmerfoul

Zutas blogg: ”Kan det vara så att jag saknar insikt?”

Tillbaka i serielunk fjärran från en glamorös VM resa, det är kontrasternas tider.

Handbollsligan går in i någon sorts spurtraka där det ska plöjas matcher ala Premier League för att hinna med ett efterlängtat slutspel. De förväntade topplagen har glidit igenom de första omgångarna utan att besväras nämnvärt förutom Malmös stjärnsmäll mot Guif. Kanske är det enligt mig lite förvånande att de som förväntas ligga högst upp inte förlorat mer, det är i denna period om någon lag från den nedre regionen KAN skrälla. 

För de som varit med på resan mot ett förväntat slutspel vet ni om att topplagen offrar en del matcher och poäng för att istället kunna bära sig så mycket fysik som möjligt in i slutdelen av säsongen och slutspelet. Andra som huserar runt mitten av tabellen ser till att vara redo i startgroparna när omstarten sker för att säkerställa poängskörd för att kunna ladda för ett eventuellt slutspel. De som ligger längst ner är de som fått jobba med det taktiska i högst grad, förändringar, förnyelse, energiskapande delar av spelet som ska generera toppar för överlevnad.

Det blir spännande att följa toppstriden mellan Ystads IF och Malmö om vilka som kan banka sig på bröstet som Sveriges för närvarande bästa lag. Båda lagen går in i kategorin som guldkandidater modell större lite längre fram i vår, uppenbarligen så har de tränat på lite mer än de flesta för just nu hankar de sig fram med höstens handbollskunskaper. 

Alingsås har gjort en minst sagt imponerande höst och har en poängskörd få kunde tro på med tanke på spelartapp och skador. Det Mikael Franzén gör med Alingsås iår vill jag påstå är något av det bästa han presterat som tränare, SM-gulden som tränare inkluderat.

Nedanför bygger Sävehof vidare och ser ihop med Alingsås ut att bygga upp en trovärdighet för att kunna utmana i slutändan. Sävehof har ett drömläge som en kandidat som sällan nämns inför kommande slutspel men som kommer att utmana. De har ett spel och struktur som under säsongen ständigt förstärkts trots manfall på flera positioner under lång tid, det ska bli spännande att följa utvecklingen.

Den orangea eldsjälen Uffe Larsson styr skutan som bankar så ömt om hans hjärta. Kravbilden är enorm med rätta, men låt grabben andas och bedömas efter att båten kommit i hamn. Att IFK Kristianstad kommer att bli att räkna med längre fram är det ingen som tvivlar på, frågan är bara hur snabbt processen går att lyfta denna jätte?

Östlund vs Seifert i kampen om den sista slutspelsplatsen. Harmonin och tron just nu säger Hallby, kan IFK Ystad hitta gnistan för att ta upp kampen? Det är frågan idag.

Det fajtas nere i gruvan. Aranäs – Varberg gav en fingervisning om hur den sista delen av säsongen kommer att spelas ut när det handlar om överlevnad. OV Helsingborg har den bredaste truppen och har med det störst press på sina axlar, klarar de av att vända en negativ trend som nu spökar? Ska Aranäs Daniel Bergqvist stiga fram som så ofta när det nu äntligen ska avgöras, finns det någon som har en viktigare roll än ”Berka”? Ja det skulle väl i så fall vara apelsinkastarna Eric Johansson och Elliot Stenmalm, vem bär sitt lag över mållinjen? Det blir en minst sagt spännande avslutning!

***

I SHE har Boden sprattlat till i bottenstriden och det som för några veckor sen klart ut blir nu en rafflande avslutning. Kungälv, Skövde och Boden gör upp om de sista tre platserna. I mitten handlar det om att inte hamna på den förödande platsen precis utanför slutspel som VästeråsIrsta just nu innehar. Det blir en härlig kamp hela vägen in på målsnöret. Högst upp förbereder sig Höör, Skuru och Sävehof för sedvanlig guldstrid. Något som kanske inte är lika vanligt är att Skara ligger så bra till som de gör denna säsong. Hatten av till Magnus Frisk som inte bara fått bygga något stabilt utan nu även har ett lag som kan smyga med i bakgrunden och hugga när tillfälle ges. De har värvat klokt, de har en oerhört kompetent tränare, hur långt räcker det?

***

En hel vända med skott mot huvudet i toppmötet i Ystad igår kväll. Det är en förödande del av spelet som vi behöver beivra. Det är tydligt att spelare i fria lägen utan press och vid straffkast borde visas det röda kortet för att skydda målvakterna. Men det finns ju ett jätteproblem idag med mängden klister som spelarna har på bollen, min övertygelse är att de har betydligt mindre kontroll på var de placerar bollen idag i fria lägen från 6M, det tror jag är en stor anledning till att spelarna hamnar i dessa situationer oftare även i helt fria lägen utan press. Å ska man jämföra med förr så hade spelarna större kontroll och drog ändå ständigt runt öronen på målvakterna som en del av en repertoar så jag tycker faktiskt det är bättre idag men som sagt med mindre kontroll än innan.

***

BK Heid har en verksamhet som drabbas av Covid-19, behöver stänga ner allt för att sätta spelare och ledare i säkerhet. Ändå finns det påtryckningar om att matcher ska spelas till varje pris. Av vilken anledningen då? Av vilken anledning ska klubbarna i en pandemi behöva spela när det råder minst sagt oklara tider? Vems lön är det som möjligtvis kan påverkas om klubbarna behöver flytta på matcher för att sätta spelarnas hälsa i centrum, fundera på det. Det klubbarna behöver är stöd, det är inte press att spela matcher.

***

Passionerad Manchester United supporter som jag är går jag igång när det går bra och har en bottenlös besvikelse när det går emot. Hur tänker Ole Gunnar? Varför alltid detta mittbackspar? Hur kan de spela utan passion? Hur kan de värva på det sättet? Hans coaching räcker inte till, det kommer aldrig bli guld igen. 

När jag ibland tycker synd om honom kan jag bli besviken på klubben, misskött på en nivå ingen tränare ska behöva utstå. 

Jag tänker det, ibland tycker jag det, en annan gång spiller det över i en tweet. 

Kan det vara så att jag saknar insikt? Jag konstaterar det lugnt för mig själv och försöker reflektera över mina tankar. Jag sansar mig.

Jag landar i att jag inte har någon jävla aning om mer än det ytliga alla andra kan se kring Manchester United.

Man hade kunnat applicera detta kring ett twitterflöde under en kväll i handbollsligan, det är ju ändå lite charmigt eller kanske till och med lite mindre ödmjukt. Jaja, syns du inte så finns du inte.

Skrivet av


Jasmin Zuta