Zutas blogg: "Mitt fokus är redan nu på semifinalen mot Frankrike" - Stürmerfoul

Zutas blogg: ”Mitt fokus är redan nu på semifinalen mot Frankrike”

Jag vet inte exakt hur bra de franska och svenska städfirmorna är men det står utom allt tvivel att det kommer städas av rejält på den svenska sidan av slutspelsträdet imorgon. Riviera kommer laborera och testa för att hitta vägar att få svenska vikingar på fall. Ingen på jordklotet har förmodligen större chans att lyckas men det kommer inte hjälpa. Frankrike kan promenera vidare utan att förta sig mot Ungern, skillnaderna är påtagliga.  Så vad väntar i semi?

Våra fördelar har i mångt och mycket handlat hittills om att få träff bakåt för att få göra enkla mål i omställningsspelet. Frågan är hur vi ska se till att hamna där igen mot ett lag som Frankrike när de kommer pressa ner oss med tyngd och kraft. De kommer att sätta prov på det svenska försvarsspelets förmåga att läsa av attacker för att sedan klara av att ge understöd i rätt tid. 

Det blir av otroligt stor vikt att zon 1 får en betydligt större roll i att pressa upp Y9 positionerna för att sedan kunna pressa ihop det egna försvarsspelet. För centralt där de stora trycken kommer från fransmännen kommer det krävas höjder och ett fokus på djupledsspel. Om Zon 3 får ett jobb som innefattar för mycket sidledsarbete då kommer det bli tufft att behålla höjder över tid.

Darj och Carlsbogård har trots få dagar tillsammans hittat en mix som hittills varit effektiv i VM, nu kommer kraven runtomkring öka för att de ska kunna bibehålla prestationerna. Zon 2 får ett jäkla ansvar att klara duellspelet samt bromsa fart i attackspelet som är över tid, där måste det till destruktiva moment som låsningar och tacklingar för att bryta upp spelet. 

Just den delen mot Frankrike kommer bli viktig, att hitta vägar för att ”lura” fransmännen till situationer som inte innefattar att Sverige behöver mäta sig fysiskt emot dem. Om det är utifrån 6-0 eller en något offensivare modell, drömscenariot hade varit att få prova någon något som man kan bära med sig in i semifinalen redan i kvarten. Försvarsspelet ska skapa förutsättningar för det som kommer avgöra matchen, omställningsspelet.

Anfallsmässigt kommer det bli viktigt för Sverige att hitta lösningar mot högt stående tvåor som är skickliga i duellspel, M6 får en väldigt viktig roll i att slita isär det franska försvaret. Det svenska spelet är hittills på kraft och rakt, där tror jag det finns en viktig detalj att fundera på inför matchen. Hur ska Sverige få Frankrike i rörelse så ofta som möjligt? Jag tror att en stor del i spelet kommer att handla om flödet i spelet, att få med de breda attackerna med kanter som en central del i spelet. Är det något Frankrike känner sig otrygga med är det att få Gerard i 6 meters lägen, något Sverige har varit otroligt vassa i hittills. 

Vilket lag kan få matchbilden att stämma överens med deras ambition, den frågan avgör vilka som spelar VM final. Det svenska kollektivet kontra det franska fyrverkeriet, spännande värre!

***

Handbollsligan har rullat igång igen med några Corona omgångar som ska spelas ikapp. Varje omgång ser ju ut att ha ett så otroligt stort värde i alla olika delar av tabellen. 

Hallby var nere och knep två blytunga poäng mot IFK Ystad i vad som kan komma att bli den avgörande fighten om den sista slutspelskampen. Jag tycker Hallby över tid byggt smart och med en åldersstruktur som idag gör att de har spelare med några år på nacken på samtliga positioner. Olle Ek och Robin Svensson har vuxit i centrala roller och i listige Söderman ihop med Charles Hugosson så har Hallby något som kan nå slutspel iår. 

***

HK Malmö gästade Lundenhallen för en nattmatch. 20.00 alltså för en elitklubb i Göteborg som verkat i staden i över 100 år. Tur att alla andra event hann in på schemat så att RIK kunde få spela sin match till slut. 

RIK startade starkast och hade väldigt bra kontroll under den första halvan av matchen. Malmö hackade och såg inte alls ut att ha kommit in i någon sorts rytm. Men över tid som så ofta, där är de tunga. Malmö åt sig ikapp i en målsnål drabbning som såg Adam Krantz hamna på 45% samtidigt som Dan Beutler vann matchen för Malmö på 50%.  

13 matcher utan förlust för HK Malmö. Ska Stian äntligen leda HK Malmö till ett efterlängtat guld i vår? 

***

Göteborgs Stad. Staden man växte upp i, lärde sig att älska. Var har den tagit vägen? Storstadspolitikerna tävlar i att slå undan fötterna på idrotten utan att blinka en endaste sekund. Hur kan de med, hur kan de sova om nätterna när de bär ansvar för så många människor och deras framtid. Politiker skriker om värdet av att unga ska idrotta och röra på sig i dessa hemska corona tider, för att i nästa andetag skapa noll förutsättningar för att idrotten ska vara en viktig del av ungdomarnas vardag.

Var någonstans går det fel i tankeverksamheten när allt är en massa tomma löften som ingen har en intention att stå upp för? Dessa härliga politiker som leker med skattebetalarnas pengar utom all kontroll, tänk dig den positionen med så mycket ansvar och att sköta det utan något som helst ansvar. Vilken jävla dröm!

Men nu kom äntligen besked igår. Arenorna ska vara på plats inom 5-10 år enligt de första beräkningarna. Detta tre år efter att Lisebergshallen rivits, detta sju år sedan beslutet om att hallen skulle rivas togs. Så Redbergslids IK, klubben som fostrat allt från fantastiska ungdomar, till elitspelare, till proffs, till landslagsmän. Klubben med en 100-årig i historia i staden. Den får sin arena om tidigast fem år, eventuellt tio.

Det är en parodi likt ingenting och första gången man skäms över sin egen stad, det är ingen bekväm känsla.

JZ

Missa inte Zutas krönika i magasinet. Exklusivt för prenumeranter.

Skrivet av


Jasmin Zuta