Zutas blogg: Spännande svenskt test – och vem klappar sig själv på ryggen flest gånger? - Stürmerfoul

Zutas blogg: Spännande svenskt test – och vem klappar sig själv på ryggen flest gånger?

Jag kan uppskatta att ibland inte se matcher live utan istället i lugn och ro kolla igenom spektaklet för att kunna granska detaljer en och två gånger. Det är nästan lika spännande som att följa ett twitterflöde i efterhand efter en bergochdalbane match likt den mellan Sverige – Vitryssland senast. Det är ju enligt mig så jämnt mellan alla lag i Sveriges mellanrunda att kan slå alla med undantag för ett generationsväxlande Nordmakedonien som inte alls orkat med jämna prestationer.

Det var två saker jag inte fattade efter Egypten segern.

  1. Varför skulle Sverige helt plötsligt skulle ta en roll som favorit?
  2. Varför var vi inte lite mer förberedda på att motståndarna scoutat i högre grad inför mellanrundan?

Vad skulle Sverige tjäna på att snacka upp sina möjligheter? Jag tvivlar inte en sekund på det svenska lagets kapacitet MEN jag är medveten om värdet av landskamper och mästerskapsrutin. Det är möjligt att ett lite äldre landslag kunnat skaka av sig en dålig prestation eller icke uppfyllda förväntningar, men vad ska vi vinna på att sätta den pressen på ett orutinerat landslag?

Vitryssland hade gjort läxan, läst in sig på de breda Y9 positionerna och laborerade med att sänka ned sina försvarsspelare i zon 2 för att pressa med zon 1. Det skapade en situation med pressade passningar som låg lite väl tajt om rätt sida marginalen, därav de tekniska felen. Lite bättre positionering och betydligt tuffare attacker från avbytarna Claar och Jönsson skapade hopp om att avbytarna verkligen kan bidra för kapacitet finns det i överflöd. Å jag tror att det är en av de största nycklarna för Sverige i denna turneringen, att ha flera optioner att gå runt på för bredd finns.

Mariga Slovenien manövrerade ut Sverige på EM senast, taktiskt sådär cyniskt som Balkanlagen är experter på att göra. Jag vet inte om det är en magkänsla men det ligger där, rädslan för att möta den sortens handboll. Många viktiga matcher har förlorats mot lag från den delen av Europa som gör det till en konst att leka med tid och rum, vackert så det förslår. Det blir ett oerhört spännande test ikväll, hur långt fram är detta svenska lag?

I en annan del av VM så tryckte Spanien gasen i botten på ett sätt som ibland kan upplevas som äckligt kvalitativt. Tyskland (som förvisso saknar ett helt lag) var aldrig riktigt på samma nivå när Spanien väl bestämde sig för hur matchen skulle arta sig. Det är något speciellt med Spanien och kanter, det fullkomligt spottas upp den ena spelaren efter den andra som hoppar upp från alla olika vinklar. Föregångare i kantspelarnas värde i försvarsspel, utvecklare av de tekniska detaljerna gällande avslutet. Titta och lär ungdomar!

***

Claes Hellgren och Robert Perlskog får i alla de olika sociala medierna av oss handbollsnördar skrapor för hur jäkla uselt de kommenterar. Jag har aldrig förstått den kritiken av de 5% inbitna nördarna som kan ifrågasätta äktheten i en tandläkarräddning eller de många skrönor som rullar från det levande uppslagsverket Claes Hellgren. De är där för att sälja ett VM, skapa ett intresse för den som saknar insikt och vill hitta en ny sport att leva sig med i under ett VM.

Det gör de alldeles utmärkt enligt mitt sätt att se det, för den uppgiften slår ingen dem på fingrarna på. För experterna, de inbitna med extrema kompetenser som knappt de doktorerande handbollstränarna kan tillfredsställa så rekommenderar jag Martin Frändesjö och Johanna Ahlm vid sidan om en ytterst kompetent vägvisare i Ola Wenström. Det bör vara nog även för de hårt granskande nördarna, den studion är ytterst kompetent!

***

Visst är det härligt med spelare som man någon gång under sin livstid tränat som idag representerar Sverige under ett VM. Den stora frågan för mig är vem som hinner med att klappa sig själv på ryggen flest gånger innan detta VM är slut. Det är av värde att slå fast vem som upptäckte, vem som såg talangen, vem som utvecklade, vem som guidade, vem som kan säga att de aldrig löst det utan deras hjälp.
Å där är tävlingen igång, pang boom!
Spännande!

Skrivet av


Jasmin Zuta